Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Florence Stephens förlorade värld". Piratförlaget.

Påskekrim del 1: Husebyskandalen

Publicerat 13 april 2017 | Av |

Advokaterna Lena Ebervall och Per E. Samuelson har hittat sin nisch, nämligen att skriva om autentiska rättsskandaler i svensk nutidshistoria. Denna gång har de tagit sig an en mycket sjaskig historia, som passar  förträffligt som läsning i påsk.

När Florence Stephens kom till världen 1881 som arvtagerska till Smålands största bruk, Huseby med sin slottslika herrgårdsbyggnad, var det väl ingen som kunde förutspå att hon skulle sluta sina dagar luspank. Eftersom hon hade utseendet emot sig och friarna inte direkt stod i kö, förblev hon ogift.

De rykten, som cirkulerade om att kung Oscar II skulle vara Florences verklige far, var med stor sannolikhet  korrekta. I vilket fall som helst var hon fullkomligt tokig i kungligheter och testamenterade utan att tveka rubb och stubb till kungens barnbarn, prins Carl. Han var son till Oscar II:s tredje son Carl, som – förvirrande nog – också var döpt till Carl.

Prins Carl den yngre var kungafamiljens svarta får och en oförbätterlig playboy. Han såg till att linda ”tant Florence” runt sitt lillfinger och fick henne gång på gång att öppna plånboken. Den samvetslöse prinsen lurade Florence att underteckna växlar på svindlande belopp. Karusellen av bedrägerier accelererade på 1950-talet och den drivande var Carls slemmige affärspartner Berl Gutenberg.

Det en gång så välskötta Huseby skövlades allt mer. 1957 sattes Florence under förmyndarskap för att egendomen skulle kunna räddas. Ett beslut som hon kom att kämpa för att få upphävt under merparten av sitt återstående liv. Både kändisadvokaten Henning Sjöström och arbetarförfattaren Vilhelm Moberg kom till hennes undsättning.

När rättsmaskineriet drogs igång under sent 1950-tal fick prinsens kumpan sitt straff, men det är anmärkningsvärt att prins Carls delaktighet i bedrägerierna tonades ned och att han blev frikänd. Florence Stephens själv blev något av en kändis på kuppen. 1976 blev hon åter myndig och 1979 dog hon 98 år gammal. Prinsen snuvades tack och lov på Huseby, som i stället tillföll svenska staten och som nuförtiden är ett populärt utflyktsmål.

Förväntar du dig en roman med litterära ambitioner blir du möjligen besviken. Valet att skriva i romanform, snarare än en biografi ger lite extra svängrum åt författarnas fantasi. Du serveras en skandalös historia om ett hårresande rättsövergrepp, skriven på ett lättläst dekorativt språk med bra flyt. Det är en uppslukande berättelse, som du inte lär glömma i första taget! Läsaren får en intressant tidsskildring på köpet, bland annat av arbetarrörelsens framväxt.

Florence Stephens förlorade värld: en sannsaga om Huseby bruk av Lena Ebervall och Per E. Samuelson finns även att låna som e-bok och e-ljudbok (inläst av Helge Skoog), praktiskt om du vill slippa stå i reservationskön. Intresset för boken är fortfarande stort, ett drygt halvår efter bokens utgivning.

Som sagt, perfekt som påsklektyr!!

Kommentarer inaktiverade.