Arrangemang, Facklitteratur, Skönlitteratur
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Orange is the new #clubdynamo !

Publicerat 18 januari 2018 | Av |

Tv-serien Orange is the new black har inspirerat till en fängelsetemakväll på stadsbibliotekets ungdomsavdelning Dynamo. Det blir quiz med finfina priser och DIY-pyssel på tema galler, bom och burar och alla besökare mellan 13 och 25 år kan få en nästan helt äkta fängelsetatuering. För att du ska kunna ladda upp ordentligt inför kvällen kommer här några fängslande lästips från Dynamos bokhyllor.

På biografihyllan:

Orange is the new black – Mitt år i ett kvinnofängelse av Piper Kerman

Det här är boken bakom den populära tv-serien med samma namn. En självbiografisk berättelse om en nyförlovad ung kvinna i New York som plötsligt tvingas möta sitt kriminella förflutna. Hon döms för knarksmuggling och hamnar i det ökända kvinnofängelset Danbury. Sin medelklasstillhörighet trogen skriver hon förstås en succéroman om sina upplevelser i fängelset. En roman med spänning, intriger, humor, värme och många oväntade överraskningar även för den som redan sett tv-serien. (Läs mer om boken och serien här på bloggen om du vill! Vi har skrivit om dem innan.)

Hinsehäxan av Lillemor Östling

Sveriges svar på Orange is the new black är den självbiografiska boken Hinsehäxan av Lillemor Östling, en stark överlevarkvinna som spenderat över 25 år i svenska fängelser. Östling berättar gripande om att förlora vårdnaden om sina barn, om drogmissbruket, om prostitutionen och om det korrupta svenska rättssystemet. Hennes bok har även filmatiserats för SVT i tv-serien Hinsehäxan.

På seriehyllan:

Bitch planet skriven av Kelly Sue Deconnick & tecknad av bland annat Valentine De Landro

Bitch planet är en cool feministisk sci-fi-serie där vi möter patriarkatet vridet till extrem absurditet. Världen påminner om  Margaret Atwoods Gilead i The Handmaid’s Tale där ”fäderna” styr och kvinnornas plats i samhället är att vara lydiga, söta fruar eller flickvänner som tillgodoser männens önskemål och behov. De rebelliska kvinnor som vägrar låta sig kontrolleras och kuvas straffas hårt. De skickas till kvinnofängelset ACO som är en planet långt från jorden som ingen fånge någonsin kommer tillbaka från. En planet full av ”bitches”.  Hittills finns 2 samlingsvolymer av Bitch planet att låna på bibblan och snart även en fristående triple feature där en av novellerna är tecknad av svenska Maria Fröhlich. Riktigt bra serie tecknad i retrostil!

På klassikerhyllan:

Greven av Monte-Cristo av Alexandre Dumas

En av världens mest lästa äventyrsromaner handlar om den franske sjömannen Edmond Dantès som blir dömd för ett brott han inte begått och tvingas sitta i en mörk fängelsehåla i 14 år. Boken har dramatiserats och filmatiserats i många versioner genom åren.  Mest känd är kanske tv-serien i åtta delar från 1998 med Gérard Depardieu som Edmond Dantès. Trots sina 170 år på nacken är den fortfarande en oerhört spännande läsupplevelse med ett förlösande och fruktansvärt hämndslut.

På Dystopihyllan:

Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood

En samhällskritisk sci-fi-thriller om ett socialt experiment försatt i Positron, ett gated community där innevånarna lever varannan månad i frihet och välstånd och varannan månad som interner i stadens fängelse Internharmoni. Boken är inte riktigt lika fångande som Atwoods mest kända roman The Handmaid’s Tale, men Hjärtat stannar sist är ändå en snabbläst och spännande bok som sätter igång funderingar hos läsaren om kapitalism, sexrobotar och kontrollerande övervakning. Denna bok är ett hett lästips för den som gillar smart och medveten sci-fi med feministisk underton.  

Kommentarer inaktiverade.