Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Kvinnor i strid". Historiska media.

Om kvinnor vid fronten

Publicerat 1 februari 2017 | Av |

Flora Sandes vantrivdes i den viktorianska kulturen – det vill säga den kvinnliga sidan av den.Innan hon somnade på kvällarna bad hon till Gud att hon skulle vakna nästa morgon som pojke.

Flora Sandes (1876-1956) är en av de kvinnor som Anna Larsdotter porträtterar i sin bok Kvinnor i strid. Larsdotter gör nedslag i några av historiens mest kända krig och konflikter, som exempelvis trettioåriga kriget, amerikanska inbördeskriget, de bägge världskrigen och Vietnamkriget. Hon tecknar intressanta levnadsskildringar av kvinnor som varit aktiva deltagare i krig. Bland de roller som kvinnorna haft kan nämnas soldater, piloter och vårdpersonal.

Åter till Flora Santes, som tidigt såg sig själv som soldat i full uniform; till häst och med vapen i hand. Men att en kvinna i det engelska viktorianska samhället skulle kunna bli en stridande soldat var helt otänkbart. Så Santes lämnade Storbritanien då första världskriget brutit ut 1914. Hon tog värvning i den serbiska armén. Serbien var ett av de få länder vid denna tid som tillät värvning av kvinnor till stridande positioner.

I den serbiska armén såg Santes sin barndomsdröm gå i uppfyllelse. Hon blev omtalad för sitt mod och sin uthållighet och hon steg snabbt i de militära graderna.

En episod som nämns i boken är när Santes tillsammans med en manlig kollega färdades genom albanska byar på väg mot kusten. Lokalbefolkningen, som såg dem passera, undrade om Sandes var soldat eller kvinna. Kollegan svarade: ”hon är både och”.

Santes uttryckte en stark kärlek till kriget som företeelse; hon ”såg det som en sport, ett spel, en cricketmatch – noggrant kringgärdat av lagar och regler.” Med stor glädje mottog hon också sin inkallelse även till andra världskriget. Själv har jag svårt att anamma denna inställning till krig, men det är ändå mycket intressant att läsa om Santes och de andra kvinnorna som figurerar i boken.

Författaren Anna Larsdotter,som även är journalist, har tidigare bland annat skrivit Hästens tid: rid- och krigskonst under stormaktstiden. Jag rekommenderar starkt hennes mycket välskrivna böcker och du lånar dem med fördel på Göteborgs stadsbibliotek!

Kommentarer inaktiverade.