Barnböcker

Nya högläsningspåsar på alla folkbibliotek i Göteborg

Publicerat 2 mars 2017 | Av |

Att läsa tillsammans ökar ditt barns ordförråd och ni får ett tillfälle att prata om tankar kring boken och livet. Från och med nu finns det bokpåsar med utvalda barnböcker på alla folkbibliotek i Göteborg! Böcker som är fantastiska att läsa högt med barn 3–6 år. Låna en påse och ha helgmyset klart!

I varje påse ligger det fem böcker i en spännande blandning, med olika slags illustrationer och berättelser. En väldigt enkel för de yngsta, och en med mer text för de äldsta i åldersspannet. I varje påse finns det också en bok som är lite mer utmanande, oavsett mängden text. Kanske är innehållet mer filosofiskt eller så uppstår det andra slags frågor att prata vidare med barnet om.

Du kan till exempel läsa den fantastiska hyllningen till barns fantasi i Fabians fest (högläsningspåse 3). Fabian fantiserar högt om en fantastisk fest med elefanter, trädhus och en tårta stor som torget. Tyst, säger mamma, vi måste hitta din festhatt. Men utanför överträffar festen deras vildaste fantasi. Hela kanalen är full av saft, bara att stoppa ner ett sugrör och sörpla! Varje sida sprakar av färg och härliga detaljer och ibland går det till och med att vika ut sidorna till stora planscher.

Eller frossa i fantasifulla monster i Spöktåget (högläsningspåse 6) och i den underbara verklighetsflykten i På natten flyger vi (högläsningspåse 8) och Vi springer (högläsningspåse 1). Vad är dröm och vad är verkligt? Vi vet bara att på natten kan allting hända! I Vem kan räkna alla stjärnorna (högläsningspåse 6) börjar fantasin att flöda när iPaden slocknar. Hur blir ett spel där man själv får vara huvudperson?

Eller försjunk i en allvarlig saga som berör flyktingars situation på barns språk. Om att inte ha något hem och att inte bli insläppt, i Mille och den stora stormen (högläsningspåse 6) och Pudlar och Pommes (högläsningspåse 5).

Eller något närmare vardagen, att vara vänner fast man är olika. Som i Guji Guji där en krokodil (högläsningspåse 2) växer upp i en ankfamilj, eller Vad gör du medan jag sover? (högläsningspåse 9) där en igelkott och en hare är bästa vänner, fast haren inte gillar mask och igelkotten springer så långsamt!

Det finns också böcker som är mer som diktböcker, som Halsen rapar, hjärtat slår (högläsningspåse 4) och Vi smular, vi härmar en gök (högläsningspåse 7). Man hör bara på titlarna att det är språkkonstnärer som är i farten. I den första är det härliga dikter och ramsor i Lennart Hellsings tradition. Högt och lågt. Från figuren i choklad som äter upp och bajsar ut sin egen tumme, till de vemodiga verserna om att lukta på en kofta från en som är saknad och lägga den i ryggsäcken, fast man inte borde. I den andra boken får vi följa ett myller av barn och deras vuxna och allt de gör och säger. Här finns husdjur och en sång från radion. Först ska man ut, sen ska man in. Det ska ätas nattas, busas, mysas. En berättelse som inte följer ett specifikt barn eller händelse men som speglar hur det är att vara barn idag.

Det finns böcker som är så vackert illustrerade att man blir påmind om gamla tiders sagoböcker, som Lilla Sticka i landet Lycka (högläsningspåse 1) och Vakna min kastanj (högläsningspåse 7). Och det finns böcker med härligt fulsnygga illustrationer som Bockarna Bruse i badhuset (högläsningspåse 1) som lockar till fniss redan på omslaget.

Kort sagt finns det något för alla!

Du kan låna påsar på alla folkbibliotek i Göteborg. Du får ha bokpåsen i tre veckor. Du lämnar tillbaka den på vilket bibliotek du vill.

Här på www.stadsbiblioteket.nu/las-hogt kan du läsa mer om varje bok, få tips om saker du kan tänka på när du läser högt och få veta varför det är bra att läsa högt. Naturligtvis får du hjälp på plats i biblioteken också. Vi ger dig gärna fler boktips och pratar om läsning.