Göteborg, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "havskatten". Ponto pocket förlag.

Mysdeckare från Marstrand

Publicerat 17 oktober 2015 | Av |

När kvällarna börjar mörkna är det inte så dumt att krypa till kojs med en riktig mysdeckare, som till på köpet utspelar sig i pittoreska Marstrand.

Anno 1906 anländer den väna, men bräckliga fröken Karolina Lundberg med familj till Marstrand för att kurera sig med stärkande bad och havsluft. Tanken är också den att hon ska attrahera en lämplig friare bland det fina folket som skockas runt Oscar II och kungabåten ”Drott”.

När en äldre Marstrandsbo år 2013 påträffas mördad frågar sig kriminalinspektör Karin Adler om korrupta kommunpolitiker och hänsynslösa affärsmän kan vara inblandade. Samtidigt irriteras hon av samarbetssvårigheter inom sin polisgrupp.

Havskatten, som gavs ut förra året, är Ann Rosmans femte deckare med Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg i centrum. Vi får oss till livs en oblodig mordhistoria i nutid parallellt med en kärlekshistoria från sekelskiftet 1900. Mirja Turestedt har läst in Havskatten – samt Rosmans övriga deckare – som ljudböcker, om du händelsevis föredrar att lyssna.

Medan jag läser söker jag efter samband mellan nu och då. Tills jag inser att det är Marstrand som är den gemensamma nämnaren. Allra bäst trivs jag i Havskattens historiska partier. Jag skulle gärna se att Ann Rosman skrev en renodlat historisk roman. Det kan – i mitt tycke – bli en smula ryckigt med dessa ständiga perspektivskiften. Å andra sidan är jag väldigt svag för Rosmans skärpta polis Karin Adler.

Författaren dukar fram ett aptitretande smörgåsbord bestående av kulturhistoria, miljöskildring, romantik, brott, samhällskritik och kvinnohistoria. Ett centralt motiv i både nutid och dåtid är kvinnorollen. Ann Rosman har ett spänstigt språk, karaktärer som engagerar och en miljö som heter duga.

Alltså, hugg in på en oblodig deckare i en fängslande miljö!

 

 

Kommentarer inaktiverade.