Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till den engelska versionen av boken, "Motel life". Faber & Faber.

Detalj ur omslaget till den engelska versionen av boken, "Motel life". Faber & Faber.

Motellivet

Publicerat 21 januari 2012 | Av |

Varför blir livet som det blir? Är vi utelämnade åt vårt öde och åt styrkan eller svagheten i de omständigheter som blivit vår lott?

I boken Motellivet av den amerikanske debutanten Willy Vlautin får vi följa tonårsbröderna Frank och Jerry Lee Flannigan i den neråtgående spiral som deras liv börjat anta. De bor i staden Reno i Nevada, en hopplös liten håla där bara storvinsten på kasinot upprätthåller människors hopp om ett bättre liv.

Mamman har just dött i cancer och pappan sitter i fängelse. Samhället bryr sig inte om två halvvuxna pojkar och de får klara sig bäst de kan.

Så flyttar de runt på olika sunkiga motell med sina få ägodelar, hakar sig fram på tillfälliga jobb och är mer eller mindre ständigt på fyllan.

En natt när Frank som vanligt sover ruset av sig, väcks han av sin yngre bror som upprivet berättar att han kört på en cyklande pojke i snöstormen. Eftersom han druckit vågade han inte gå till polisen. Tillsammans ger de sig ut och hämtar upp kroppen och dumpar den utanför sjukhuset.

Nu blir deras liv ännu mer kaotiskt och händelsen sänker sig som ett tungt moln över deras tillvaro. För att fly alltsammans drar de iväg till Oregon, men Jerry Lee försvinner i ett misslyckat försök att ta sitt liv. Han hamnar på sjukhus och polisen börjar komma dem på spåren.

Desperationen tilltar. Frank säljer sin pappas gamla pistol för att få pengar till en bil och rymmer med sin dödssjuka bror ut på vägarna igen.

Detta är en verkligt svart historia med få ljusglimtar. Men samtidigt finns små stråk av glädje, som till exempel den absoluta tillgivenheten mellan bröderna. Frank, som är en underbart påhittig berättare, kompenserar det miserabla livet genom att berätta historier där Jerry Lee och han själv är oslagbara hjältar.

Jerry Lee har också en talang – han är bra på att teckna och bär med sig sina bilder i en mapp som han alltid är rädd om, hur livet än är.

Romanen är en skildring av det fattiga USA, av människor som av olika anledningar hamnat på livets bakgård.  Det är samtidigt en berättelse om vardagslivet, som det säkert ter sig för många amerikaner på små orter där arbetstillfällena försvunnit. Det handlar om vuxenvärldens svek; om förspillda talanger och om en önskan att vilja det goda men ändå misslyckas.

Kommentarer inaktiverade.