Facklitteratur
Disk. Foto: Marlon Paul Bruin

Kan disken vara meningen med livet? Foto: Marlon Paul Bruin

Meningen med livet?

Publicerat 31 maj 2011 | Av |

Varje dag är full av upprepningar. Det finns vissa företeelser som är en oundviklig del av att vara till och som man inte kan välja bort. Livets ständiga omtagning tråkar ut oss och vi drömmer oss gärna bort när vi städar eller diskar.

En dag när jag cyklade i regn och motvind , fick jag se en liten lapp fastklistrad på en trafikljussstolpe. Där kunde man läsa : ”Du skall diska som om du badade en liten Buddha”.

Vilka kloka ord! Plötsligt kändes regnet som ett helt annat tilltal och en slags glädje över att vara vid liv infann sig. Detta är många år sedan och begreppet mindfulness var ännu inte uppfunnet i Göteborg.

Mindfulness,eller medveten närvaro, är ett förhållningssätt som praktiseras av buddhister. Man skulle kunna säga att det är motsatsen till det märkliga nutidsbegreppet kvalitetstid.  Det innebär att inte värdera ögonblick som mer eller mindre värdefulla, utan i stället vara absolut närvarande i varje stund.

Den amerikanske författaren Gary Thorp har skrivit en underbar bok – Konsten att se med nya ögonom hur man kan förhålla sig till de grå sysslorna och till allt man omges av. Thorp bodde själv i ett buddhistkloster i många år och lärde sig att förstå den vardagliga handlingens inneboende potential. Han iakttog sin lärares hängivna inställning till sopkvasten och de smutsiga utrymmena bakom toastolen och blev förstås lite konfunderad till att börja med.

Visst städar man för att det skall bli rent, men det är också ett tillfälle att visa respekt för saker och ting. All materia som vi omges av är ju till för att underlätta livet. När vi vårdar våra saker med närvaro börjar vi också förstå att allting är en enhet och att vi alla finns till för varandra. Man vidgar så att säga skålens begrepp när man diskar den till att innefatta hela skålens tillblivelse och den yttre rengöringen kan lyftas in och bli till en inre rening. Skulle man sedan tappa skålen och den går sönder, kan man reflektera över alltings förgänglighet men också att inget är utbytbart. I ett kloster brukade munkarna laga enkla lermuggar och fira sprickorna genom att fylla i dem med guld för att markera deras omvandling och nya ömtålighet.

Förutom att ge oss en annan inställning till vardagssysslorna och hur vi lever i vår fysiska miljö vill Thorp också att vi verkligen skall se föremål som vi kanske betraktar som självklara. Alla saker är ju stelnade tankar som någon med möda och inspiration arbetat fram. Vilket litet underverk är inte till exempel en glödlampa och vilken kamp för ljuset var det inte innan den fanns!

Boken är som en inre och yttre resa genom hemmet och språket är skimrande vackert och på samma gång vilsamt. Har man en sådan inställning till allt som livet är, behöver man ju inte sitta och invänta de mer exklusiva ögonblicken, eller titta tillbaka med nostalgi eller bitterhet.

Livets mening är alltid här och nu i varje ögonblick och det finns ingen annan mening än att leva det.

2 svar till “Meningen med livet?”

  1. En gång fick en konstnär för sig att måla guldsymboler på alla spruckna stenplator på Avenyns trottoarer. Ett barn jag kände då tyckte det var helt rätt ”för då ska stenarna inte vara lessna för att de är spruckna, utan glada.”