Två tidningar på thai du kan läsa i PressReader.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Månadens språk Thai och en annan sida av landet Thailand

Publicerat 16 december 2015 | Av |

Månadens språk är Thai och Digitala Biblioteket ger dig tips som kan hjälpa dig planera din resa eller lära dig mer om landet som lockar kring 350.000 svenskar varje år.

I vår litteraturdatabas Alex kan du läsa om den thailändske författaren Rattawut Lapcharoensap som är född i USA men skriver om sitt hemland med stor känsla. I hans bok Sightseeing är det turisterna som blir betraktade istället för det omvända som vi är vana att läsa om i vår del av världen. Boken behandlar kulturkrockar med stillsam humor.

För dig som läser på Thai finns ett antal dagstidningar, såsom Daily News Thailand, Kom Chad Luek och Post Today att läsa via PressReader. Du kan använda PressReader som app till en smart telefon eller surfplatta på bibliotekets trådlösa nätverk. Fördelen är att du kan ladda ner tidningarna och läsa dem bekvämt vart det passar dig. Men du kan även läsa tidningar som Bangkok Post och Pattaya People Weekly online framför datorn med hjälp av ditt bibliotekskort, eller på någon av bibliotekets datorer. Lägg gärna på minnet att vi har två datorer på plan 1 som du enbart kan använda PressReader på, be gärna personalen visa dig.

Fredag den 18/12 under den Thailändska programkvällen kan du få hjälp att lära dig mer om hur PressReader fungerar.

(16.00 Sagostund på thai i Tellus.
17.00 Uppläsningar på svenska och thai.
17.30 Tempeldans.)

På svenska finns resemagasin som Allt om resor, Res och Resa att läsa i PressReader. Vill du däremot läsa vad svenska dagstidningar skrivit om Thailand rekommenderar vi Mediearkivet/Retriever vars arkiv går tillbaka till 1987.

Vi påminner också om Landguiden, utrikespolitiska institutets digitala resurs för dig som vill lära dig mer om Thailands kultur, seder och bruk, historia, klimat, ekonomi med mera. Där kan du också följa den politiska utvecklingen i landet och läsa mer om den militärregering som styr landet sen 2014 och den mediecensur som påverkar innehållet i till exempel PressReader. Landguiden kan du ta del av på bibliotekets datorer, använd gärna våra databasdatorer på plan 2 som du kan använda 2 timmar i sträck. Be personalen om hjälp att visa dig vilka datorer det gäller.

Stadsbiblioteket erbjuder Teknik Drop-In på tisdagar mellan 15.00-17.00 på Plan 1 för dig som vill bekanta dig med digitala biblioteket.

Dessutom har vi tisdag den 29e december utökat tiden för våra besökare som vill gå på Teknik Drop-In. Då är du välkommen mellan 13-17. Vi bjuder på pepparkakor.