Arrangemang, Facklitteratur, Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Tuktad till frihet". Norstedts förlag.

Detalj ur omslaget till "Tuktad till frihet". Norstedts förlag.

Magnus Utvik till Stadsbiblioteket

Publicerat 27 augusti 2014 | Av |

Vi som var med på 80-talet minns skriverierna i dagstidningarna; de feta rubrikerna som basunerade ut intima detaljer kring grafologen Hans Scheike, hans kvinnor och den ”smisksekt” som de ingick i.

Under vår programpunkt Sekter & Spådomar på måndag, kommer Magnus Utvik att prata om sin aktuella bok om Scheike och den så kallade sexsekten.

Tuktad till frihet heter boken som beskriver sektens, eller, om man så vill, kollektivets historia, från början av 70-talet och fram till i dag. Även offren för de övergrepp som sektens ledande personer blev dömda för kommer till tals i boken.

Det är svårt att förstå alla delar av det liv som Scheike och hans omgivande kvinnor levde, och faktiskt, fortfarande lever. Genom annonsering lockade sekten också till sig unga flickor. I lokalpressen, kring den ort där sekten verkade vid den aktuella tiden, stod att läsa:

” Sommarvistelse för djurintresserad flicka 9-13 år, vi har åsna, hundar mm. Du får hjälpa till med djuren, hushållet, trädgården. 35 kr per dag. Vi ger trivsel omsorg och fasthet. Ring….”

De djurintresserade flickor som svarade på annonsen fick en fasansfull upplevelse och än i dag har flera av dem men av det som de utsattes för. I den rättegång som följde vittnade flickorna om förnedrande behandling. Själv ansåg Scheike att han genom sin så kallade risterapi och olika lydnadslekar skulle få flickorna att blomma ut till ansvarstagande och starka individer.

Fortfarande tycker han att han är oskyldig till de brott som han blev dömd för. Fängelsestraffet som utdömdes för honom och hans närstående kvinnor är sedan länge avtjänade och i dag lever Hans Scheike, snart 90 år, med två av de kvinnor som ingick i kärngruppen kring honom redan då skriverierna i tidningarna var som intensivast.

Magnus Utvik debuterade som författare 1989 med diktsamlingen Jorden. Han har gett ut fyra diktsamlingar och fyra romaner. Om en av romanerna, Anna min älskade, kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg. 2011 gav Utvik också ut den självbiografiska boken Med Stalin som gud. Även den boken handlar om en sekt. Här beskriver Utvik sina egna upplevelser av ett liv i en stalinistisk sekt i början av 80-talet.

Välkommen till Stadsbiblioteket den 1 september kl.18.  Förutom Magnus Utvik deltar Johan Heltne och Linda Spåman. Arrangemanget äger rum på plan 1.

 

Kommentarer inaktiverade.