Barnböcker

Illustration ur "Huset Ardens gåta". H.R. Millar.

Magiska barnböcker

Publicerat 15 september 2015 | Av |

Älskar du brittiska barnböcker med inslag av magi? Det gör jag.

Narnia-böckerna av CS Lewis, Alice i underlandet av Lewis Carroll och mer moderna Häxorna av Roald Dahl och JK Rowlings Harry Potter. De har en speciell stil som är svår att sätta fingret på, men nog är den där.

Edith Nesbits böcker är långt ifrån lika kända i Sverige, men är mina personliga favoriter. Huset Ardens gåta fick jag i present när jag var liten och jag blev helt förtrollad av den. Det är en spännande handling, men jag älskade också Nesbits speciella förtroliga berättarstil där hon ofta riktar sig direkt till läsaren för att förklara något. Dessutom var det fina gammaldags illustrationer och barn som pratar lillgammalt och klokt.

Huset Ardens gåta handlar om syskonen Edred och Elfrida. Strax innan Edred fyller tio får han veta att han är lord Arden, arvtagare till ett slott som inte är mycket mer än en ruin. För att kunna rusta upp det behöver han och hans storasyster hitta en försvunnen skatt som enligt sägen ska finnas nergrävd. Med hjälp av mullsorken som är ättens vapensymbol får de resa tillbaka i tiden etthundra år i taget och leta. I varje århundrade finns det en annan Edred och en annan Elfrida vars platser de kan ta för ett par dagar.

Jag som aldrig varit särskilt intresserad av historia ville plötsligt läsa på om Napoleon, Anne Boleyn, krutkomplotter och häxjakt. Det är historia i sin roligaste form för ett barn, för att man får veta mer om hur just (överklassens i det här fallet) barn levt i olika tider. Ammor och reformatorer, badvagnar på stranden och leksaker från förr. Och magin var så härlig. Mullsorken tillkallas på vers, allt som är magiskt är vitt, och de färdas på en sekundvisare av prästkragar och på vita svanar för att ta sig från den ena tiden till den andra.

Vill man träffa Edred och Elfrida igen kan man göra det i boken Dickie Harding, som är deras kusin Dickies version av berättelsen. Han lever ett helt annats slags liv i nutiden, mer i Oliver Twist stil, föräldralös, utfattig och på luffen med en halvkriminell man. Eller läs vilken som helst av hennes böcker, alla är bra!

Edith Nesbit skrev sina böcker runt det förra sekelskiftet och det märks. Här finns ingen TV eller telefon och barnen är oklanderligt väluppfostrade även om de inte alltid gör rätt ändå. De äter pastejer och kandisocker, de använder lådkameror och mynten heter konstiga saker som sovereigns och halfcrowns. Lite historielektion får man alltså även när det inte är några tidsresor inblandade.

Nesbit var dessutom medlem av The Fabian Society, en socialistisk förening, och det märks att hon var politiskt intresserad när hon skriver om orättvisor förr och nu. Och även om pojkarna i hennes böcker har makten och är ”viktigast” enligt tidens synsätt, så är flickorna ofta både modigare och smartare om man läser mellan raderna.

Kan man tänka sig att läsa på digitalt och på engelska finns nästan alla böckerna gratis i projekt Gutenberg. Det fungerar som helt vanliga e-böcker, men du får behålla dem för evigt.

Kommentarer inaktiverade.