Appar & Internet

Detalj ur Legimus logotyp. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Lyssna på talböcker i mobilen

Publicerat 9 oktober 2013 | Av |

Du som har en läsnedsättning kan genom appen Legimus lyssna på talböcker i mobilen eller i din surfplatta.Vi lär dig hur du gör!

Vad är en talbok och vem får låna talböcker?

Talböcker är är inte samma sak som ljudböcker. Båda två är böcker som man kan lyssna på, men det finns skillnader. Ljudböcker får vem som helst köpa och låna. Talböcker får bara lånas av dig som har en läsnedsättning. En läsnedsättning innebär att man för att läsa behöver få den tryckta texten anpassad på något sätt. Mer om vem som får låna talböcker kan du läsa om på MTM, myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.

Talböcker kan du låna på biblioteket. Du som har ett eget nedladdningskonto hos MTM, kan även ladda hem böcker själv hemifrån. För att få ett nedladdningskonto måste du besöka ett bibliotek och bli registrerad hos MTM. På Härlanda/Örgryte bibliotek har man talboksdrop-in på måndagar mellan 15-18. Där kan du få hjälp att skaffa dig ett konto. Kontakta biblioteket för mer information om vilken hjälp du kan få på ditt bibliotek.

Legimus

Till appen Legimus kan du ladda hem talböcker till din smarta telefon eller till din surfplatta och lyssa på böckerna. Appen är gratis och finns för Iphone/Ipad samt för Android.

Du lånar boken via MTMs webbkatalog och öppnar den sedan i Legimus. När du har laddat hem appen så har du den på plattan och behöver alltå inte vara uppkopplad mot internet medan du läser.

I appen kan du lägga bokmärken, ändra hastigheten på uppläsningen och bläddra i bokens nivåer. Du kan även läsa talböcker med text, alltså talböcker där du får både texten och ljudet och kan följa med i texten samtidigt som du lyssnar.

Så här laddar du hem en talbok till appen Legimus:

• Ladda hem appen Legimus.
  • Logga in i  MTMs webbkatalog, som också heter Legimus.
  • Första gången som du loggar in i appen måste du godkänna ett användaravtal, samt kan välja ett användarnamn.
  • Sök upp boken du vill lyssna på.
  • Välj filformat zip.
  • Tryck på hämta.
  • Du får meddelandet Boken förbereds för nedladdning.
  • Vänta tills du får meddelandet Boken är färdig för nedladdning.
  • Klicka på Ladda ner.
  • Vänta tills du får upp en sida där du kan välja vilken app du vill öppna filen i. Detta kan ta ett litet tag, så det gäller att ha tålamod.
  • Välj Legimus.
  • Boken laddas in i Legimus-appen.

Tänk på att en talbok tar tid att ladda ner, eftersom filen du hämtar hem är ganska stor. Den tar därför även upp en del utrymme på plattan/telefonen. Det kan därför vara bra att ta bort talböckerna när man har läst klart, så man få plats med nya.

Tänk också på att du måste ha appen Legimus öppen medan du lyssnar. Du kan inte växla över till att skicka ett sms eller surfa på internet medan du lyssnar, då stannar uppläsningen.