Skönlitteratur
En ljudbok (vänster) och en talbok (höger). Foto: Sara Larsson.

En ljudbok (vänster) och en talbok (höger). Foto: Sara Larsson.

Lyssna på boken!

Publicerat 15 augusti 2011 | Av |

Ljudbok eller talbok. Vad säger man egentligen? Vi reder ut begreppen!

Vi som jobbar på bibliotek gör stor skillnad på ”talbok” och ”ljudbok”, fast man skulle kunna tro att det är samma sak. Det är därför vi ofta ser undrande ut om man frågar efter något av dem.

En Ljudbok är nämligen en vanlig CD-bok på biblioteksspråk. Alltså oftast en fyrkantig ask med en bild på omslaget och ett antal skivor där i. Det kan också vara en mp3-skiva i fordral. Det är ofta skickliga inläsare som kan vara kända skådespelare. Det händer att de dramatiserar böckerna, pratar med olika dialekter och så. De här ljudböckerna finns på avdelning 5. Alla får låna och man har vanlig lånetid, tre veckor, på dem.

Talböcker är något annat. Det är intalade böcker för den som har svårt att läsa böcker på ”vanligt” sätt av någon anledning. Det kan vara en synnedsättning, dyslexi, muskelsjukdom som gör att det är svårt att hålla i en bok, eller liknande.

Förr fick man ofta såna här böcker som kassetter i orangea boxar, nuförtiden är det DAISY-format som gäller. Det innebär att boken finns på en CD-skiva i komprimerat format (mp3-filer plus lite annat). Inläsaren till sådana skivor talar med neutral och tydlig röst för att läsaren ska få bilda sig en egen uppfattning om texten. Omslaget är vitt och utan bild. DAISY-skivor/talböcker finns på avdelning 6.

DAISY-skivor kan man lyssna på i särskild DAISY-spelare, i dator, eller på CD-spelare med MP3-stöd. Om man blir så kallad ”talbokslåntagare” får man låna talböcker fritt. Man kan även få DAISY-skivor hemskickade om det är svårt att komma till biblioteket. Ring 031-368 33 06 om du eller en anhörig till dig vill bli talbokslåntagare!

2 svar till “Lyssna på boken!”

  1. Förklara även den juridiska, upphovsrättsliga, skillnaden, annars får man uppfattningen att detta är något som biblioteket hittat på. Beskriv även skillnaden i utbud.

  2. Tack för din synpunkt Ingrid!
    Det finns precis som du skriver juridiska skillnader och skillnader i utbud, det kan man läsa mer om på TPBs hemsida (Talboks- och Punktskriftsbiblioteket) på http://tpb.se.
    Där kan man också få detaljerad information om tekniken kring talböcker.
    Med blogginlägget vill vi uppmuntra till och upplysa om bibliotekets stora utbud även för den som har svårigheter, eller inte har möjlighet att läsa text.