Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Litterär Vårsalong

Publicerat 23 januari 2017 | Av |

Agneta Pleijel, Gunnar Ekelöf, Karin Boye, Ivar Arosenius och Ebba Lindqvist – finlandssvenskt, västgötskt och bohuslänskt. Välkommen på Litterär vårsalong under en spännande långhelg!

I samband med en utställning om litterära klassiker och digitaliseringen av det litterära kulturarvet arrangeras uppläsningar och samtal om lyrik och prosa. Möt författare och översättare, lyriker och forskare, digitaliseringsproffs samt uttolkare av sångbara dikter! Veckan inleds i Utställningshallen, där Litteraturbanken visar exempel på och berättar om den pågående digitaliseringen av det litterära kulturarvet. På torsdagen startar en spännande långhelg där programpunkterna avlöser varandra fram till söndagen. Du ser hela programmet i detalj nedan.

I samarbete med Litteraturbanken och Kultur i Väst.

Måndag 8 maj – söndag 14 maj under Stadsbibliotekets öppettider kan du titta på Litteraturbankens utställning om litterära klassiker och digitaliseringen av det litterära kulturarvet i Utställningshallen.

Torsdag 11 maj, Trappscenen kl 12-13

Doften av en man, Agneta Pleijel berättar om sin nya roman

I Doften av en man fortsätter Agneta Pleijel berättelsen som påbörjades med den hyllade Spådomen. Tiden är 1960-tal och platsen är Göteborg. Där finns studierna i litteraturhistoria, tankarna om livet – och männen. Agneta Pleijel, författare och kulturskribent, i samtal med Paulina Helgeson från Litteraturbanken.

Torsdag 11 maj, Hörsalen kl 18-19

Krossa bokstävlarna mellan tänderna. Gunnar Ekelöfs moderna manifest.

Gunnar Ekelöfs debutsamling sent på jorden från 1932 är ett av den svenska modernismens portalverk. Den har förargat, inspirerat och förnyat, och Ekelöf själv återvände till textmaterialet under hela sitt liv. Med anledning av Litteraturbankens digitala publicering av sent på jorden samtalar John Swedenmark, översättare och kulturskribent, och Helena Eriksson, författare och översättare, om samlingen och bjuder på uppläsning.

Fredag 12 maj, Trappscenen kl 12-13

Bryt upp, bryt upp, innan knopparna brister. Lyrikcirkel live om Karin Boye.

Litterär vårsalongs fredag ägnas helt åt Karin Boye, som är en av våra allra mest älskade diktare. Hennes lyrik har många bottnar och hittar ständigt nya läsare. I en lyrikcirkel på Trappscenen samtalar våra medverkande kring diktsamlingarna Härdarna och För trädets skull. Medverkande: Khashayar Nederehvandi, poet, litteraturkritiker och forskare, Miriam Lannge Lidin, programbibliotekarie med inriktning mot poesi, Gunilla Lidin-Janson, hängiven Boye-läsare, Paulina Helgeson, Litteraturbanken.

Fredag 12 maj, Hörsalen kl 18-19

Nattens regn och dagens möda. Karin Boye i fiktion och ton.

Karin Boyes plats i samtiden handlar inte bara om hennes eget författarskap, utan också om hennes förmåga att inspirera till annat skapande. Författaren Elisabeth Hjorth berättar om sin nya roman Nattens regn och dagens möda, där Karin Boye är en av huvudpersonerna. Musikern Daniel Lemma, som medverkat i föreställningen Stjärnornas tröst på Stadsteatern, framför Fredrik Jonssons tonsättningar av Karin Boyes dikter.

Lördag 13 maj, Hörsalen kl 13-15.30

Finlandssvenska Litteraturdagen.

Finlandssvensk litteratur har under senare tid, helt berättigat, börjat uppmärksammas allt mer. För närvarande är den kanske den mest intressanta i Norden, med äldre etablerade namn och nya spännande som rosas. Lyssna på historien om den finlandssvenska litteraturen under de senaste 50 åren. Möt prisbelönta författare och en finlandssvensk klenod boende i Göteborg. Medverkande: Pia Forssell, litteraturhistoriker, Zinaida Lindén, författare, Peter Sandström, författare, Birgitta Ulfsson, skådespelare.

Söndag 14 maj, Hörsalen kl 13-14

Bodde de verkligen här? På jakt efter den västsvenska litteraturen.

Hur är det egentligen ställt med det västsvenska litterära självförtroendet? Hur ser Västergötlands och Bohusläns gåvor till nationallitteraturen ut? Och vilka bortglömda pärlor gömmer sig i klippskrevor och plogfåror? Detta och annat avhandlas när Erik Andersson, författare, översättare och kulturskribent, och Gunnar D Hansson, författare, översättare och litteraturvetare, samtalar med Paula Wahlbom, programansvarig på Stadsbiblioteket Göteborg, om den västsvenska litteraturen ur alla möjliga och omöjliga perspektiv.

Söndag 14 maj, Utställningshallen kl 14.30-15.30

Ivar Arosenius och Älvängen. Om att skapa och återskapa ett konstnärshem.

Om Ivar Arosenius liv och verk har mycket skrivits under åren. Nu, inom ramen för Aroseniusprojektet, iscensätts en digital rekonstruktion av konstnärens sista hem: ett litet rött torp i Älvängen, norr om Göteborg. Upplev Virtual Reality och Augmented Reality i torpkostym! Dessutom utlovas berättelser om kommunalt motstånd, leråkrar och svårupptäckta husruiner – allt i Stadsbibliotekets bekväma inomhusmiljö. Medverkande: Dick Claésson, Litteraturbanken och Aroseniusprojektet, och Jonathan Westin, Institutionen för kulturvård och Aroseniusprojektet.

Söndag 14 maj, Hörsalen kl 16-17

Havet är nära. Musikaliskt program om Ebba Lindqvist.

Ebba Lindqvist var en etablerad och uppskattad poet under nittonhundratalet, men har idag hamnat i skuggan av sina kollegor. Född i Göteborg, och djupt rotad i Bohuslän, har hon som ingen annan besjungit havet i alla dess skepnader. Maja-Karin Fredriksson, musiker, tonsättare och artist, berättar om Ebba Lindqvist och framför sina tonsättningar av hennes lyrik.

Kommentarer inaktiverade.