Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Tjänarinnans berättelse". Norstedts förlag.

Lisas klassiker nummer 2

Publicerat 15 juli 2015 | Av |

Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse är lika aktuell idag som den var för 30 år sen när den först gavs ut (1985). Boken är en dystopisk science-fiction roman, men låt dig inte luras av bokens attribut.

Detta är en roman med djup, den tar upp frågor som religion, feminism/patriarkat (även om Margaret Atwood själv inte vill tala om det) och den fria viljan.

Tjänarinnans berättelse utspelar sig i ett framtida USA där en revolution ganska nyligen ägt rum. Makten har tagits över av en grupp bokstavstroende kristna fanatiker. De har skapat ett samhälle där allt har sin tydliga plats. Speciellt kvinnorna har helt fråntagits makten över sina egna liv.

Det finns fem typer av kvinnor, Hustrur, Martor, Tjänarinnor, Tanter och Okvinnor. Alla med en väldigt specifika uppgift och vi får följa Tjänarinnan Offreds berättelse. Tjänarinnans uppgift är att förse Hustrur och deras män Anförare med barn, eftersom större delen av befolkningen blivit steril efter föroreningar. Detta görs genom ceremonier där utgången önskas vara att Tjänarinnan ska bli gravid. Vi får genom väl valda återblickar se hur den religiösa revolutionen sakta smugit sig på och sedan helt tagit makten..

Atwood beskriver, med oerhörd lyhördhet, bland annat när Offred (vars riktiga namn vi aldrig får veta) att hon inte längre får äga pengar. Mannen hon lever med försöker övertyga henne att ”det inte är någon fara och han tar hand om henne”, men plötsligt är hon helt beroende av honom. Även om de älskar varandra så har maktbalansen rubbats.

Genom boken minns Offred den familj som tagits ifrån henne och hon minns ett annat liv innan revolutionen. Något som är så smärtsamt att minnas att hon skapar egna slut på händelser för att göra dem lättare att hantera. Och just detta att följa Offreds minnen, hur det kändes att ha ett barn mot sin hud och en man att älska är kanske det hemskaste i hela boken.

Även männen i detta samhälle lider under diktaturens lagar och regler. Men trots att deras situation är bättre än kvinnornas så drabbas även de av det angivarsamhälle som skapats. Fel religion, fel sexuell läggning, fel kläder, fel åsikt och så vidare leder till hårda straff.

Att få smak av hur fort terrorn i ett totalitärt religiöst samhälle kan spridas, drabbar mig som läsare hårt. Detta är en bok att läsa och diskutera. Det är en bok man bär med sig inombords länge efteråt.

 

Kommentarer inaktiverade.