Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Ojura". Novellix förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Läsecirkel med noveller

Publicerat 26 januari 2016 | Av |

Allt fler har upptäckt att det går att får ut så mycket mer av sin läsupplevelse genom att vara med i en läsecirkel. Detta är ingen ny företeelse.

Redan under 16- och 1700-talet växte det fram en form av umgänge där en träffades för att ”hålla salong”. Det var främst stadens överklass som samlades för att tala om litterära händelser eller något annat i någons bostad. Eftersom åsiktsfriheten i många länder var inskränkt blev dessa salonger ett slags konstnärliga och politiska fristäder. Med tiden kom även andra än överklassen att delta och det blev ett tillfälle för konstnärer att visa upp sig och knyta kontakter.

Det var nästan alltid en kvinna som stod som värd då det var kvinnans uppgift att förestå bjudningar. Salongerna startade i Paris på 1600-talet och i Sverige var den mest kända salongsvärden Malla Silfverstolpe som under 1800-talet höll litterär och konstnärlig salong i Uppsala.

Idag bildar många läsecirklar med kompisgäng eller arbetskamrater. Ibland kan dock diskussioner bli mer intressanta och framför allt oväntade om deltagarna inte känner varann.  En vet inte i förväg vad de andra tycker och tänker, det finns inga förväntningar och det finns möjlighet att träffa människor en inte annars skulle ha mött.

Då är bibliotekens läsecirklar ett bra alternativ.

Ibland kan det dock vara svårt att få tid att läsa. Alla som deltagit i en läsecirkel har väl varit med på träffar då delar av gruppen helt enkelt inte hunnit läsa. Därför lämpar sig novellen så väl för bokcirklar och det har vi tagit fasta på och startar en novelläsecirkel i vår.

En bra novell innehåller väldigt mycket. Det kortare formatet gör texten överblickbar och den kan läsas flera gånger och det ger möjlighet upptäcka nya saker.

Vi har valt att börja med Stina Stoors novell Ojura, ur samlingen Bli som folk, som nominerades till Augustpriset 2015. Det är 25 sidor fulla med saker att diskutera och fundera på. Här får vi möta Sandra som bor med sin pappa och storasyster utanför en mindre stad i norra Sverige. Hon lever i en egen värld, allt är som det är för Sandra. Här finns också trådar som leder någon annanstans till en värld och en framtid som vi som läsare anar oss till.

Det blir en resa i tid och i rum i gränslandet mellan barn och vuxen där alla kan känna igen sig.

Onsdagar 3/2, 9/3,13/4 och 11/5 kl 17
Föranmäl dig genom att besöka oss, ringa 031-3683400 eller gå in på kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Begränsat antal platser.

Kommentarer inaktiverade.