Arrangemang

Från barnavdelningens Instagramflöde: @stadsbiblioteketmiini Foto: Anna Hedlund

Läs- och skrivsvårigheter

Publicerat 25 augusti 2014 | Av |

De senaste veckorna har det handlat en del om barns läs- och skrivsvårigheter i media. Vilket stöd har man rätt till? Vad kan man göra? Här berättar vi lite om läsning och vad vi kan erbjuda på biblioteket!

På biblioteken arbetar man från barns tidiga ålder att leka med ljud och bokstäver för att skapa lust och inspiration för framtida läs och skrivinlärning.

Högläsning går bra att börja med tidigt! Pekboken kan läsas från när barnet är bara 1 månad.

Välj böcker med tydliga bilder eftersom synen inte är fullt utvecklad. Efter cirka 1,5 år vill barnet gärna läsa om samma bok. Ha tålamod och läs den flera gånger till om det behövs. Varje gång landar en ny språklig insikt hos barnet. Det kan handla om bildkomposition, ordföljd eller den där sidan i boken ”där det är så spännande”.

Så småningom blir barnet så stort att det kan börja läsa självt. Från att känna igen skyltar och kanske sitt eget namn till att faktiskt veta hur bokstäverna uttalas och börja sammanfoga och ljuda ord.

Men för vissa kan det vara svårt att komma igång med läsningen.

På vår Äppelhylla finns fakta- och metodhandböcker för både föräldrar och lärare. Läs mer om vad du kan hitta på en äppelhylla.

Det finns också kombinerat material där man har satt ihop en bok och en ljudbok eller talbok för att göra det möjligt att lyssna och följa med i texten. Detta kan hjälpa till att öka såväl läshastighet och läsförståelse som ordförråd.

Fråga personalen på barnavdelningen om råd och boktips.

För vuxna finns drop-in på måndagar klockan 15-17, på plan 1, avdelningen Specialmedia, för dig som vill veta mer om detta också. Då kan du bland annat få boktips och information om hur du kan läsa talböcker i din dator, smartphone eller surfplatta. Vi informerar också om appar som kan ge ett stöd när du läser och skriver.

Vecka 41 är det dessutom Dyslexivecka hos oss och då kommer det att erbjudas intressanta program, något du inte får missa. Håll utkik efter detta i vår katalog Gotlib. (Länken går till en sida med programpunkter och kommer att uppdateras allt eftersom vi lägger in nytt.)

Är du lärare finns det möjlighet att komma med din klass på besök för att se vad biblioteket har att erbjuda.

//Maria Melin (Specialmedia)

 

Kommentarer inaktiverade.