Appar & Internet
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Lär dig mer om Facebook

Publicerat 24 mars 2015 | Av |

Vill du kanske ta en paus från Facebook? Då kan du inaktivera ditt konto. Eller vill du kanske ta bort kontot helt och hållet? Eller bara lära dig mer om vad andra med Facebook kan se av det du skriver och delar.

Stadsbiblioteket har uppdaterat sin youtube-kanal med nya instruktionsfilmer för hur man till exempel kan ta bort sitt konto permanent från Facebook eller inaktivera det tillfälligt om man vill ta en paus. Du kan också lära dig hur man tar bort en vän eller en tagg från en bild, med mera.

Från och med 1 januari 2015 har Facebook nya riktlinjer som innebär att du som användare kan fundera över vilka annonser du vill se i Facebook, att blockera dem helt går inte i nuläget. Du kan aktivt jobba med att klicka bort den typ av annonser du inte vill se och meddela Facebook varför du inte vill se dem. Allt detta och mer kan du lära dig i Stadsbibliotekets Facebookskola.

Du som använder Facebook behöver också fundera kring vilka typer av applikationer eller spel du installerar på din Facebookprofil. Dessa applikationer har rätt att samla in en hel del information om dig via vad du till exempel surfar på utanför Facebook.

Samma sak gäller tilläggsappen Messenger som man behöver för att kunna skicka meddelanden via Facebook till sina vänner på sin surfplatta eller smarta telefon.

Tänk också på vilka sidor du väljer att gilla, genom dem samlar Facebook in mycket information om dig. Om du gillar sidor som har med kläder att göra kommer du att få uppdateringar från de sidorna men även reklam, och det kan vara svårt att skilja de två åt.

Men du har ju också saker att vinna genom att ta del av information från personer, företag eller organisationer vars Facebooksidor du gillar. Ofta är de sidorna väluppdaterade och det är lätt att finna information eller att kontakta en organisation som till exempel Stadsbiblioteket därifrån. Läs gärna Internetstiftelsens utmärkta guide om vilken betydelse användarvillkor kan ha för dig.

Vill du hellre se oss demonstrera live är du välkommen på våra föreläsningar om Facebook! Den 31 mars klockan 18 har vi Tips och trix och dagen efter, den 1 april klockan 10 har vi Säkerhet på Facebook för dig som vill veta allt om vad andra kan, och inte kan, se om dig. Läs mer om innehållet och anmäl dig via den här länken.