Barnböcker, Facklitteratur

Kryp högt och lågt

Publicerat 24 juni 2014 | Av |

Med sommaren kommer småkrypen fram. Vad vet vi om nyckelpigor, bärfisar och vårtbitare och vad är ett skaftöga för något?

– Mamma – titta! En jordlöpare!

Min yngste son är galen i småkryp. Sedan ett par år tillbaka blommar intresset upp sommartid och även om han också kan skrika i högan sky när en geting kommer i närheten, så är fascinationen total. Han kan sitta i timmar på huk och iaktta en insekt eller en snigel eller något annat småkryp.

Vi läser allt vi kan komma över och när jag sedan lämnar tillbaka böckerna är sonen otröstlig, tills jag visar vad jag tagit hem istället.

Min första småkrypsbok startade nog vågen. Intresset fanns redan, men vi hade inte fördjupat oss så mycket. Sonen gick med boken i handen oavbrutet och höll föredrag om vårtbitare och bärfisar. När jag sedan lämnade tillbaka boken, då var han beredd att flytta hemifrån.

Känn igen 25 myror och andra småkryp orsakade lyckliga skrik: – Åh mamma, jag älskar den boken!

Och det förstår jag, för den är rolig och till och med jag ler när jag läser om nyckelpigans fuskögon eller vårtbitarhonans. Ja, det kan jag faktiskt inte nämna här. Samtidigt är den oerhört informativ och vi lär oss massor om småkrypsvärlden.

En annan favorit är Klintings Första insektsboken. Den har lite mer text, är inte för de allra minsta, men är också rolig och har mycket matnyttigheter. Bland annat lär vi oss hur vi kan göra en insektsfälla och hur man kan föda upp nässelfjärilar. Det senare innebär dock att man måste våga hantera brännässlor, annars går det inget bra.

Minimonster i naturen är en ny bok som visar otroliga bilder av insekter i närbild. Texten är mer anpassad efter lite yngre barn, men rolig och innehållsrik även för de lite större, plus att fotografierna är som konstverk. Insekterna ser ut som varelser från yttre rymden.

Själva småkrypsintresset fick sig nog en sk jumpstart när sonen redan som mycket liten var oerhört fascinerad av ”Miniscule”-filmerna, eller Småkryp som de heter på svenska. Och vem drar inte på munnen över den kaxiga nyckelpigan, spindeln vars nät bara går sönder eller sniglarna som gör vågen med sina skaftögon?

Även som vuxen får man lätt upp ögonen för alla dessa spännande små liv som finns omkring oss.

Kommentarer inaktiverade.