Skönlitteratur

Ingredienser för en lyckad deckare - komik, spänning, blod och kalla kårar. Bild: Wikicommons.

Komik och kalla kårar

Publicerat 14 juli 2014 | Av |

Philip Marlowe och andra hårdkokta detektiver får se upp. Här kommer Berit Hård, skvallerjournalist med skinn på näsan och cigarett i mungipan.

En medelålders, vasstungad kvinna i maläten rävpäls och leopardmönstrat; en trotsig ensamvarg med adress på Söder. Som husdjur håller hon en tigerpyton och hennes ende vän är en gigantisk gangster. Berit Hård är befriande anti allt – allt utom fet mat, sprit och sex. Med hennes cyniska livsinställning sammanfattar hon sig som ” en fet hagga som krävde rätten att få tycka livet är en brakskit”. Att Berit också har hjärtat på rätta stället vill hon inte gärna medge.

Jag faller pladask för denna roliga och dråplig historia – så full av situationskomik och slagfärdig dialog. Ljudbokens inläsare Anna Maria Käll lyckas med sitt cyniska tonfall göra texten rättvisa och lyssnandet till en helgjuten upplevelse.

Att sedan intrigen är lite långrandig och får mig att slumra till en stund – utan att jag kan märka att jag missat något väsentligt av handlingen – är av mindre betydelse.

Av Unni Drougge finns hittills tre böcker om Berit Hård att välja på: Bluffen, Förkunnaren och Fällan. Samtliga finns inlästa som talböcker (talbokskort nödvändigt); Bluffen och Förkunnaren finns också som ljudböcker.

Om du känner dig sugen på en mer raffinerad intrig, så kan jag rekommendera Alex Marwoods Onda flickor. Det var länge sen jag blev så skärrad och uppslukad av en deckare. Äntligen har Ruth Rendell fått en värdig efterträdare.

Boken utspelar sig i en ful liten håla vid kusten – med ett nedgånget nöjesfält som främsta attraktion – och som det engelska klassamhället satt hopplöshetens stämpel på. Grannarna döljer sin fientlighet bakom fördragna nätgardiner. Alkohol, skräpmat, arbetslöshet och dåliga tänder är del av vardagen. Kort sagt – här bor man bara om man är nödd och tvungen.

Låt dig inte avskräckas av bokens tema – barn som dödar barn. Boken fokuserar mer på händelserna 25 år efter brottet än på själva brottet. När de båda förbrytarna avtjänat sina straff och försetts med nya identiteter förbjuds de all vidare kontakt med varandra. Deras största skräck är att någon skall avslöja deras rätta identiteter. Ingen ska få rasera de liv som de så mödosamt byggt upp åt sig. Huvudpersonernas utsatthet skapar en stämning av isande kyla och ondska.

När en ny Jack the Ripper börjar härja i omgivningen ställs kvinnorna av tillfälligheternas spel öga mot öga och mardrömmen kan börja.

Slutet kom som en fullständig överraskning och fick mina nackhår att resa sig. Läs, lyssna och rys!

Monika Wilkens har läst in ljudboken. Finns förstås också som talbok (för dig med talbokskort) med Maria Samuelsson som inläsare.

Sugen på boktipsen? Du hittar dem alla i vår katalog Gotlib.

Kommentarer inaktiverade.