E-böcker, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "En afrikansk kärlekshistoria". Forum bokförlag.

Kärlek, livet och elefanter

Publicerat 10 januari 2017 | Av |

Det är något visst med elefanter. Detta kan Daphne Sheldrick skriva under på, som i mer än ett halvt sekel haft fullt upp med att rädda livet på föräldralösa elefantungar.

I sin trollbindande självbiografi En afrikansk kärlekshistoria berättar hon passionerat om Kenyas artrika djurliv och sin egen otroliga livsresa.

Det var den egna uppväxten på en farm i Kenya på 1930-talet som lade grunden för Daphnes stora djur- och naturintresse. Hennes förfäder utvandrade från Skottland till Kenya på 1820-talet, till en tillvaro som var långt ifrån något för veklingar. Boken ger sin läsare lite kött på benen när det gäller landets politiska utveckling, även om perspektivet är en brittisk nybyggarättlings. Tiderna var oroliga efter andra världskriget. Misshandel, brutala mord och massakrer på de vita och deras anställda fick många av familjens vänner och grannar att fly landet.  Daphnes far tvingades sälja sin farm – och livsverk – för en spottstyver. 1963 fick Kenya så sitt självstyre från Storbritannien, men oroligheterna var knappast över.

Man skulle kunna säga att Daphne gifte sig till ett liv i Kenyas största nationalpark, eftersom inte bara hennes första man arbetade där som viltvårdare, utan även make nummer två. Det dagliga livet i Tsavo Nationalpark kunde vara intensivt och krävande med katastrofer som ihållande torka och översvämningar. Man kom också att föra en ojämn kamp med hänsynslösa ligor med professionella tjuvjägare på jakt efter elfenben och noshörningshorn. Betarna på en enda elefant kan väga upp till nittio kilo och priserna för elfenben var höga. Tjuvjägarna använder förgiftade pilar, vilket innebär en ohyggligt plågsam död för elefanten.

Daphnes livsuppgift kom att bli att ta hand om föräldralösa elefanter. På många sätt och vis liknar vi elefanterna. De lever nästan lika länge som vi och har mycket starka band till sina nära och kära. De är intelligenta, kärleksfulla, känsliga varelser som djupt sörjer sina döda anhöriga. Elefantens minneskapacitet sägs också vida överstiga människans. De elefantkalvar, som Daphne hjälpte fram i världen blev så fästa vid sina skötare att hon inte anställde någon, som inte var beredd att stanna på sin post i tio år – allra minst(!).

Under årens lopp kom en brokig skara djurungar att upptas i familjen Sheldrick, för att sedan återbördas till ett liv i det vilda. Alla var de stora personligheter: elefantkalvarna Samson och Aroba, noshörningsungen Rufus, impalan Bunty, de charmiga mungorna Pickle och Higgletty, sibetkatten Old Spice, zebrafölet Huppety, buffelvävaren Gregory Peck med flera, med flera. Över dem alla vakade elefanthonan och fostermamman Eleanor, som kom att erövra en alldeles särskild plats i Daphnes hjärta.

Daphne Sheldricks bok En afrikansk kärlekshistoria: kärlek, livet och elefanter är engagerande, livsbejakande och lärorik. Boken har ett viktigt budskap och några av hennes djurberättelser kommer jag inte att glömma i första taget! Den finns även att tillgå som e-bok. Låna och läs!!

Kommentarer inaktiverade.