Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Mina i vildmarken". Alfabeta förlag.

Detalj ur omslaget till "Mina i vildmarken". Alfabeta förlag.

Internationella Nalledagen

Publicerat 27 oktober 2014 | Av |

Idag, den 27 oktober är det Internationella Nalledagen. Självklart skall nallarna ha sin egen dag, då deras särskilda roll som tröstare och förtrogna uppmärksammas. Den 27 oktober var den amerikanske presidenten Theodore Roosevelts födelsedag.

Själv räddade jag en gammal ärevördig teddybjörn från att malas ned av Renova. Hans gamla ägare hade placerat honom ovanpå en soptunna, säkert i hopp om att någon skulle vilja ta honom till sig. Hur svårt är det inte att slänga sin nalle – denna björn var säkert av årgång 1940 och helt avskavd i ansiktet av ett barns nötande.

Nallebjörnens eller teddybjörnens historia är välkänd. Den amerikanske presidenten Ted Roosevelt blev bjuden på björnjakt efter ett fredsuppdrag. Jaktlyckan var inte god, men till sist fann man  en liten skadad björnunge. Ungen bands vid ett träd för att presidenten skulle få skjuta sin björn. Roosevelt skonade björnens liv och historien slogs upp stort i dagspressen. En påhittig leksaksfabrikant satte igång med att sy leksaksbjörnar och skickade en björn till presidenten. När Roosevelt gav sitt tillstånd att få kalla dem teddybjörnar var ruljangsen igång. Nu ville alla barn ha en egen björn!

Mina litterära favoritbjörnar är Mina och Kåge, två fulroliga gammelnallar. Anna Höglund, som skrivit böckerna om de två, har fått kritik för att könsrollerna är traditionella. Men det är just det som är lite kul. Kåge puffar på sin pipa och fäller förnumstiga besserwisserkommentarer över stort som smått. Mina är ängslig och försiktig. I den första boken Mina och Kåge, ger sig Kåge ut på resa och Mina får inte följa med. Hur lätt är det att vara ensam när Kåge alltid suttit på andra sidan bordet och klirrat med sin kaffesked. När Kåge till sist återvänder väller Minas övergivenhetskänslor över och det dröjer länge  innan han är förlåten.

Men Mina tar mod till sig för att visa Kåge att hon minsann också kan göra saker själv. I boken Mina i Kina reser hon till Kina utan Kåge.

I den senaste boken, Mina i vildmarken hittar Mina en övergiven koja i skogen. Full av verksamhetslust fixar hon och donar så att kojan blir ett fint litet tillhåll. Kåge sitter försjunken i sin fotölj och zappar framför den nya platt-teveskärmen. Skog och mygg och knott är inte riktigt hans melodi.

Men snart blir han lite ängslig – håller Mina på att flytta ifrån honom? Han måste kolla var hon håller hus.

Och så slutar det med att Mina skall få ett eget litet uthus hemma runt knuten där hon kan rå sig. Och det skall dom bygga tillsammans!

Böckerna om Mina och Kåge är:

Mina och Kåge

Mina går sin väg

Mina i Kina

Mina och Kåge drar västerut

Ett svar till “Internationella Nalledagen”