Tillbyggnaden
Bokhylla på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

Bokhyllor på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

Idéer för ett tillfälligt bibliotek?

Publicerat 9 november 2010 | Av |

Under tiden Stadsbiblioteket byggs om kommer det att vara stängt och det är fortfarande inte bestämt vad som händer under den tiden. En idé är att vi hyr en liten lokal inne i stan och har ett urval av våra böcker, filmer, skivor, tidningar och så vidare, där.

För att få inspiration till en sådan mini-version av Stadsbiblioteket åkte några av oss på studiebesök till Stockholm för att titta på deras tunnelbanebibliotek.

I Stockholm finns det nämligen flera små bibliotek i anslutning till tunnelbanestationerna.

Vi tittade också på det nyöppnade biblioteket Plattan, som ligger i Kulturhuset.

Här kommer lite bilder från besöket.

(Bilden ovan kommer från Sture bibliotek som har profilerat sig med att ha många engelska böcker som de blandar med de svenska böckerna. Alltså även romanerna, vilket är väldigt ovanligt på bibliotek.)

"Blandat" på plattan. Foto: Patrik Meier

På Plattan har de helt slopat det traditionella systemet SAB (bokstavskoderna som står på böckernas ryggar på alla folkbibliotek) och hittat på egna genrer. Det betyder att ”sanna berättelser”, biografier och påhittade levnadsöden kan hamna ihop under rubriken ”Livsöden”, eller att debattböcker och romaner kan samsas ihop under rubrikerna ”Debatt”, ”Omvärlden” eller ”Queer”. Fördelen är att man lätt kan hitta bra böcker som man kanske inte sett annars. Nackdelen är att det kan bli lite svårare att hitta. Vad tycker ni?

Fina toaletter på biblioteket Plattan. Foto: Patrik Meier

Gratis toaletter – toaletterna på Plattan är de enda gratis toaletterna i centrala Stockholm och det har fungerat över förväntan. Kanske är det för att de är så fina att ingen vill förstöra?

Readcycling på Högdalens bibliotek. Foto: Patrik Meier

Readcycling! Detta fanns på flera bibliotek men fotot är från Högdalens bibliotek. Här kan man lägga en utläst pocket som man har köpt och ta med sig en annan hem och behålla den.

Scen på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier

En liten scen till föreläsningar, bokprat eller annat.

Hängande fåtölj på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier

Hängande läsplatser.

Skärmar på Bredängs bibliotek. Foto: Patrik Meier

Fina skärmar för TV-spel och film på Bredäng bibliotek.

Oljud på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

I stället för tysta läsrum kan man erbjuda billiga öronproppar!

Vad tycker ni? Vad vill ni helst se på ett tillfälligt Stadsbibliotek?

Ska vi också ta chansen att prova något nytt och i så fall vad?