Tillbyggnaden
Bokhylla på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

Bokhyllor på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

Idéer för ett tillfälligt bibliotek?

Publicerat 9 november 2010 | Av |

Under tiden Stadsbiblioteket byggs om kommer det att vara stängt och det är fortfarande inte bestämt vad som händer under den tiden. En idé är att vi hyr en liten lokal inne i stan och har ett urval av våra böcker, filmer, skivor, tidningar och så vidare, där.

För att få inspiration till en sådan mini-version av Stadsbiblioteket åkte några av oss på studiebesök till Stockholm för att titta på deras tunnelbanebibliotek.

I Stockholm finns det nämligen flera små bibliotek i anslutning till tunnelbanestationerna.

Vi tittade också på det nyöppnade biblioteket Plattan, som ligger i Kulturhuset.

Här kommer lite bilder från besöket.

(Bilden ovan kommer från Sture bibliotek som har profilerat sig med att ha många engelska böcker som de blandar med de svenska böckerna. Alltså även romanerna, vilket är väldigt ovanligt på bibliotek.)

"Blandat" på plattan. Foto: Patrik Meier
"Blandat" på plattan. Foto: Patrik Meier

På Plattan har de helt slopat det traditionella systemet SAB (bokstavskoderna som står på böckernas ryggar på alla folkbibliotek) och hittat på egna genrer. Det betyder att ”sanna berättelser”, biografier och påhittade levnadsöden kan hamna ihop under rubriken ”Livsöden”, eller att debattböcker och romaner kan samsas ihop under rubrikerna ”Debatt”, ”Omvärlden” eller ”Queer”. Fördelen är att man lätt kan hitta bra böcker som man kanske inte sett annars. Nackdelen är att det kan bli lite svårare att hitta. Vad tycker ni?

Fina toaletter på biblioteket Plattan. Foto: Patrik Meier
Fina toaletter på biblioteket Plattan. Foto: Patrik Meier

Gratis toaletter – toaletterna på Plattan är de enda gratis toaletterna i centrala Stockholm och det har fungerat över förväntan. Kanske är det för att de är så fina att ingen vill förstöra?

Readcycling på Högdalens bibliotek. Foto: Patrik Meier
Readcycling på Högdalens bibliotek. Foto: Patrik Meier

Readcycling! Detta fanns på flera bibliotek men fotot är från Högdalens bibliotek. Här kan man lägga en utläst pocket som man har köpt och ta med sig en annan hem och behålla den.

Scen på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier
Scen på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier

En liten scen till föreläsningar, bokprat eller annat.

Hängande fåtölj på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier
Hängande fåtölj på bibliotek Plattan. Foto: Patrik Meier

Hängande läsplatser.

Skärmar på Bredängs bibliotek. Foto: Patrik Meier
Skärmar på Bredängs bibliotek. Foto: Patrik Meier

Fina skärmar för TV-spel och film på Bredäng bibliotek.

Oljud på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier
Oljud på Sture bibliotek. Foto: Patrik Meier

I stället för tysta läsrum kan man erbjuda billiga öronproppar!

Vad tycker ni? Vad vill ni helst se på ett tillfälligt Stadsbibliotek?

Ska vi också ta chansen att prova något nytt och i så fall vad?

3 svar till “Idéer för ett tillfälligt bibliotek?”

  1. Ett tillfälligt litet bibliotek låter helt klart bra. Jag tycker att det bör finnas en hämtningscentral i anslutning där man då skulle kunna hämta reserverat material. Så att man får tillgång till allt material ändå.

    Läget för biblioteket tänker jag spontant runt Brunnsparken, Kungsportsplatsen eller Avenyn. Dicksonska palatset kanske är för mycket begärt, men det är väl kommunen som äger?…

    Ett gäng bokbussar som står uppställda på planen framför Världskulturmuseet hade också kunnat vara en lösning.

  2. Absolut inga egna genrer på plats men däremot gärna en modernare databas online i samma anda så att jag kan söka på ”nytt + debatt + Europa” tex. ”Nytt” representerar då innevarande kalenderår!
    För det är trist och återigen trist att söka både i befintlig databas OCH i hyllorna – antingen får jag upp en gamla och nya böcker i ett sammelsurium eller så ser allt likadant ut i hyllorna… blå blå, blå blå, blå blå…
    även en storkonsument kan få lätt ångest när det råder idétorka och allt man ser är dessa vansinnigt trista rader av nästan likadana ryggar.
    Förnya och förbättra databasen så handlar resten om transport och väl fungerande system kan bibehållas.

    Dessutom, ett måste – återvinningsstationer, precis som man förstått i STHLM. En plats där jag kan droppa mina utlästa böcker till förmån för andra.
    – dessa borde finnas även på Centralstationen med Bibliotekets logo på samt info om lånekort, öppettider mm.

    F.ö anser jag att under stängningen bör personalen förstärka befintliga bibliotek, även i de olika skolområdena.
    Varför inte åka runt i skolorna och inspirera till fler lån och samtidigt göra lättare mini-inventeringar för att se över bestånden och utifrån det ge råd och utvecklingstips till ansvariga på plats.

    Istället för att hyra lokal borde personalen kunna förstärka stadsdelsbiblioteken.
    Dessutom bör personal kunna använda tid till att lägga upp ny verksamhet, tex inspirera till bokklubbar på företag mm.
    Överhuvudtaget besitter personalen fantastiska verktyg i form av kunskaper som borde användas till utvecklande verksamhet i kommunen under perioden, verksamheter som leder till ökat intresse för böcker, debatt och öppenhet – så strunta i hyrlokal och spåna ihop lite nytt, använd tiden till utveckling!

  3. Nog skulle man kunna ha en tillfällig lokal, men det är inte helt nödvändigt om man kommer åt böckerna via andra bibliotek. Dock lät det spännande att testa en ny uppdelning av böckerna. Exemplet med ”livsöden” är bra, de böckerna är inte alltid så lätta att hitta eftersom de återfinns under flera olika kategorier. Haken är väl att det måste gå att söka böckerna i en databas…
    Gillar readcycling!