Boktips, Skönlitteratur

Detalj från omslag till Idag är allt av Nicola Yoon. Bonnier Carlsen förlag.

Idag är allt av Nicola Yoon

Publicerat 9 november 2017 | Av |

En vanlig ingrediens i romaner i allmänhet och i ungdomsböcker i synnerhet är temat ”kärlek med förhinder”. Det blir liksom aldrig inaktuellt. Något står i vägen för de ungas storslagna kärlek. De hålls isär av omständigheter de ej kan styra över.

Ett av litteraturhistoriens mest berömda kärlekspar, Romeo och Julia, kunde absolut inte bara bli ihop hur som helst. En gamla släktfejd hindrar dem från att förenas och deras historia utgör en sorts blue-print för ”kärlek med förhinder”. Med tiden har vi sett ändlösa variationer på denna arketypiska konflikt. Fram tills nyligen var det nästan alltid en hon och en han: Hon är rik, han är fattig. Hon är en vanlig tjej, han är en vampyr. Hon är cool, han är töntig. Och nu kan det exempelvis vara: Båda är homosexuella men omgivningen är för trångsynt för att acceptera kärleken osv.  Både nu och då är den stora frågan: Ska dom få varandra till slut?!

Författaren Nicola Yoon har förstått kraften i temat ”kärlek med förhinder” och gjort succé med sina ungdomsromaner. Hon bor i USA och förra året kunde vi se en av hennes böcker på bio när debutromanen Everything everything blev till film. Boken, som på svenska fick titeln Ingenting och allting handlar om en tonårstjej som levt hela sitt liv isolerat i sitt hus på grund en sjukdom som gör henne extremt känslig för kontakt med omvärldens bakterieflora. Hon är i princip allergisk mot världen. När hon är 17 år så flyttar en snygg kille in i huset bredvid. Förälskelse uppstår. Men om de är med varandra så finns det risk att hon blir sjuk och dör. Kärlek med nästan oövervinneliga förhinder!

I boken Idag är allt, den andra av Yoons böcker som har översatts till svenska, så ser vi åter igen kärlek med förhinder. Två unga människor möts på Manhattan. Båda står inför livsavgörande förändringar. Han, Daniel, ska på en intervju som om allt går vägen kommer leda till en plats på det prestigefulla universitet Yale. Han ska bli läkare. Men i själva verket så drömmer han om att skriva poesi.

Hon, Natasha, är på väg till ett möte på migrationsmyndigheten för att gör ett sista försöka att häva utvisningsbeslutet som samma kväll kommer tvinga henne och hennes familj att lämna sitt liv i New York och flytta till Jamaica. Trots att hon har levt nästan hela sitt liv i USA är hon papperslös invandrare. Utvisningen är som en stor svart undergång. Hon måste lämna tryggheten, sitt hem och alla sina kompisar och kastas ut i ett osäkert liv i ett okänt land.

Något uppstår då de båda ungdomarna av en slump möts på väg till sina respektive livsavgörande möten. De närmar sig varandra, trevande och försiktigt. Under loppet av en dag så utvecklas en otrolig förälskelse, starkare än något de tidigare upplevt. Och boken drabbar mig. Kanske är det för att de hinder som står i vägen för de båda är så verkliga och skoningslösa. I bokens inledning får vi möta Natasha i det tillstånd hon befinner sig i den morgonen hon ska utvisas: rädsla, sorg, ilska. Hon har en liten gnista irrationellt hopp kvar som får henne att bege sig till myndigheten. Det är omöjligt att som läsare vända bort blicken när man väl har mött Natasha och förstått hennes situation. Författaren själv har Jamaicansk bakgrund och hon har i intervjuer sagt att delar av Natasha är baserade på hennes egna erfarenheter av att vara invandrare i USA. Förutom kärlek med förhinder så är just detta, migration, ett bärande tema i boken. Karaktären Daniels föräldrar invandrade till USA från Sydkorea innan Daniel föddes. Familjernas erfarenheter påverkar historien på många sätt. Med tanke på Natashas situation är boken angelägen även här i Sverige i dag. På våra gator i Göteborg så vandrar unga människor som är i precis samma situation som Natasha. I mitt jobb som ungdomsbibliotekarie träffar jag dem ofta. De som är papperslösa. De som väntar på besked. Och ibland; de som inte får stanna.

Men till sist kommer vi till den stora frågan, kanske mer angelägen än någonsin: Kommer Natasha och Daniel få varandra? Kommer de övervinna hindren som står i vägen? Jag tänker såklart inte spoila slutet. Men jag vill passa på att utfärda en generell varning när det gäller böcker på temat ”kärlek med förhinder”. Det är inte alltid som i sagans värld där de lever lyckliga i alla sina dagar. Ibland slutar det lyckligt, tack och lov. Men det ligger inbyggt i konceptet att man faktiskt inte kan veta. Just att man inte vet gör att man måste fortsätta läsa och kanske är det en del av förklaringen till succén. För hur var det nu med Romeo och Julia? Fick de varandra i slutet? Och hur slutar Idag är allt? Enda sättet att få veta är att LÄSA. Du kommer inte ångra dig.

Kommentarer inaktiverade.