Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Vinterns goda ting". Albert Bonniers Förlag.

I väntans tider

Publicerat 2 december 2013 | Av |

Levande ljus, glögg, pepparkakor och julapelsiner. Har du kommit i julstämning ännu så här i adventstider?

Om du behöver lite hjälp på vägen finns det mycket att låna på Göteborgs stadsbibliotek! Böcker om julpynt, julmat eller kanske en berättelse om julen? Alldeles särskilt vill jag rekommendera två böcker med anknytning till den stundande stora högtiden.

Anna Bergenström och Fanny Bergenströms Vinterns goda ting: maten, julen, blommorna är en bok som jag själv återkommer till så här års. Boken kombinerar recept med otroligt vackra och konstnärliga fotografier. Dessutom serveras läsaren en hel del faktatexter om julen och dess traditioner. Vinterns goda ting utkom 1995 och är vid det här laget en klassiker; i alla fall för mig! Fotografen Nisse Peterson är bara SÅ duktig på att fotografera vilket gör att man nästan aldrig vill slå igen boken!

I avsnittet ”Den gröna maten” finns många lockande förslag på vegetariska julrätter. Vad sägs om sillsallad utan sill, rödbetssallad med feta eller saffranscouscous? Om du skulle vilja binda en egen julkrans i år så finns nio olika förslag att testa. Äpplen, citroner, valnötter, kronärtskocka och lök är några av de ingredienser som ingår i kransarna. Vill du hellre arrangera en julgrupp med julrosor, murgröna och mossa? Slå då upp sidan 132! I avsnittet ”Klappar från köket” finns bl.a. recept på marmelader och marinerade oliver. Hur man gör de finaste paketen kan man också lära sig om man vill.

Visste du att flera ”svenska” julseder kommer från Tyskland? Att tända adventsljus var en sed som kom till vårt land just därifrån. Under medeltiden då vi var katoliker i Sverige, var advent en tid av fasta. Kött fick man inte äta, men fisk var däremot tillåtet. Lutfisken på julbordet är något som dröjt sig kvar från den katolska tiden på 1500-talet.

En alldeles ny bok är Susanna Roséns Amaryllis älskad vinterblomma! Amaryllis är ju en populär julblomma, men i naturen är den en lök som blommar på våren. Den är mycket enkel att sköta och så fantastiskt vacker. Benfica, med den mörkröda och mustiga färgen, eller någon av de vita amaryllissorterna är mina egna favoriter. Totalt finns det ett hundratal olika sorters amaryllis och vill du själv driva upp en lök lär den 8 oktober vara det perfekta datumet. Kanske läge att skriva in detta i 2014 års kalender!

Så nu är det bara att vänta in årets jul. Och under väntans tider njuta av de levande ljusen, de underbara dofterna och en god bok!

Kommentarer inaktiverade.