Arrangemang
Billie Holiday. Foto: William P Gottlieb.

Billie Holiday. Foto: William P Gottlieb.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Samtal om musik #2

Publicerat 9 oktober 2015 | Av |

Nu är det dags för terminens andra musikcirkeltillfälle Samtal om musik. Den här gången riktas rampljuset mot den legendariska jazzvokalisten Billie Holiday.

Billie Holiday skulle i år ha fyllt 100 år vilket har uppmärksammats med en rad nya samlingsalbum och böcker. Under kvällen gör vi en djupdykning i Holidays tidlösa konstnärskap och lyssnar på inspelningar, pratar om musiken och böckerna som skrivits om hennes korta men intensiva liv.

Vi fokuserar bland annat på Holidays röst och diskuterar vad som gör den så unik. Dessutom lyssnar vi på paradnumret Strange Fruit och några exempel från det fruktbara samarbetet mellan Billie Holiday och tenorsaxofonisten Lester Young. Missa inte detta tillfälle att samtala om och lyssna till en av de absolut största jazzmusikerna som funnits.

Här är några bok- och skivtips för den intresserade (klicka på länkarna för att låna):

Lady sings the blues av Billie Holiday, spökskriven av William Dufty
Lady sings the blues gavs ut första gången 1956 och skapade en skandalartad succé på grund av bokens råa ton och utlämnande innehåll. I boken berättar Holiday öppenhjärtigt om sitt hårda liv; från prostitution, fängelsestraff och rasistiska kränkningar till musikaliska höjdpunkter och möten med dåtidens storheter.

Boken är central för eftervärldens uppfattning om Billie Holiday och trots att det uppdagats en rad faktafel är det en mycket stark och gripande historia berättad av en av jazzens stora.

Billie Holiday : the musician & the myth av John Szwed
Författaren John Szwed är en välkänd amerikansk jazzskribent med en rad biografiska verk på sitt CV, bland annat den utmärkta boken om orkesterledaren Sun Ra och boken So What: The Life of Miles Davis om trumpetaren Miles Davies. I Billie Holiday : the musician & the myth skapas en förståelse för Billie Holidays liv och det musikaliska sammanhang hon verkade i.

Fokus i boken ligger på musiken, både den inspelade och den hon framförde live. Musiken analyseras även utifrån den samhälleliga kontexten vilket ger många tänkvärda ingångar. Utifrån dessa grepp tecknas en bild av en modig och originell musiker som gick sina egna vägar, valde oprövade och delvis provocerande låtar och skapade ett unikt uttryck med sin säregna röst.

Billie Holiday – The centennial collection
Ett av de samlingsalbum från i år som vittnar om Billie Holidays storhet heter Billie Holiday – The centennial collection. Här hittar lyssnaren tjugo av Holidays bästa tagningar som talar för sig själva. Även boxen Lady Day. The master takes & singles är väl värd att låna hem. Lysande helt enkelt! Mina personliga favoriter är Summertime och Lover man.

Cassandra Wilson – Coming forth by day
Av de hyllningsskivor som getts ut i år skulle jag vilja slå ett slag för Cassandra Wilsons Coming forth by day som jag tycker tar sig an Holidays låtskatt på ett respektfullt sätt, utan att för den skull falla för jazzklichéer. Wilsons röst skiljer sig mot Holidays genom att vara mer skolad och att den har en mörkare, fylligare grund.

Det finns dock flera beröringspunkter. Även Wilson kan ibland ligga på i tempot för att i nästa sekund lägga sig bakom och sänka pulsen i musiken. Något som skapar spänning i musiken. Wilson och Holiday förenas också i att de lyfter fram låtarnas texter och berättelser. I en del låtar nästan pratsjunger Wilson fram texter ackompanjerad av ett kantigt och ruffigt komp med elektroniska inslag, något som får mig att tänka på Tom Waits tidiga produktioner. Lyssna gärna på Good morning Heartache och I´ll be seeing you.

Niklas Persson – Musikbibliotekarie

Kommentarer inaktiverade.