Skönlitteratur

Helenas klassiker

Publicerat 10 juli 2015 | Av |

Helena berättar om sin favoritklassiker av Moa Martinsson, Kvinnor och äppelträd från 1933. Om en tid för inte så länge sedan.

I kväll badar mor. Det var längesen mor Sofi och Fredrika började med sina bad men ändock går hela gården på spänn var gång det sker. Hela gården, hela trakten. Nästan hela socknen.

Så börjar Moa Martinssons debutroman Kvinnor och äppelträd (klicka för att låna). Två vuxna kvinnor som badar tillsammans, varje fredagskväll. Det tisslas och tasslas och mor Sofi anses syndig och det börjar gå rykten. Till slut står hon inte ut med allt skvaller utan tar sitt liv genom att gå i älven.

Men boken handlar inte om mor Sofi utan om hennes efterkommande, Sally och Ellen, ättlingar i tredje led. De växer upp i Norrköping och finner varandra som vuxna när de flyttar till samma by. Detta är deras berättelse om vardagens kamp för bröd på bordet och ett egenvärde. Om umbäranden men också om solidaritet och gemenskap. Martinson berättar med inlevelse om kvinnans situation om kroppar som ”livets egen runsten” märkta av graviditeter och umbäranden. Mycket har hon hämtat från sitt eget liv som torpare med fem barn.

Det är inte ens hundra år sedan historien utspelar sig, några generationer tillbaka var detta vardag i Sverige. Svårt att tänka sig idag men väl värt att tänka på. Det är en av anledningarna till att man ska läsa den här boken men den främsta anledningen är att den är så väldigt bra, en riktig klassiker. Språket är mustigt, lite gammaldags och här finns både humor och smärta. Riktigt bra böcker står sig över tid, och blir som den här, aldrig omoderna.

Boken finns också som ljudbok (klicka för att låna) och som lättläst (klicka för att låna).

/Helena

Kommentarer inaktiverade.