Stadsbiblioteket 300m2, Stadsbiblioteket Dynamo, Stadsbiblioteket Global, Stadsbiblioteket Miini, Tillbyggnaden

Gott nytt år!

Publicerat 31 december 2012 | Av |

2012 har varit ett av våra mest spännande år någonsin. Ett bibliotek har stängt tillfälligt och vi har öppnat tre nya.

Stadsbiblioteket 300m2 på Södra Hamngatan öppnades ju redan 2011 och i början var det inte många som hittade till oss eller som förstod vad vi var. Många som kom in trodde att det var en bokhandel och andra som förväntade sig att det skulle ersätta hela Stadsbiblioteket var besvikna över att inte alla böcker fanns på plats.

Men när Stadsbiblioteket på Götaplatsen stängdes blev det trångt här! Väldigt många kom på vad praktiskt det är att hämta eller lämna en bok när man ändå byter spårvagn, buss eller tåg på centralstationen.

Några månader in i 2012 öppnades också Stadsbiblioteket Miini (för de allra minsta) på Röhsska museet och Stadsbiblioteket Global (med internationella böcker och ämnen) och Stadsbiblioteket Dynamo (för dig mellan 15 och 25) slog upp dörrarna på Stadsmuseet.

Dessutom började många gå till sina lokala staddelsbibliotek och låna där i stället.

Nu när året börjar gå mot sitt slut har förhoppningsvis de flesta hittat ett eller flera bibliotek som passar. Sammantaget har antalet utlån inte gått ner så mycket eftersom den ökade utlåningen ute i stadsdelarna och de nya populära små biblioteken nästan har lyckats kompensera för ombyggnationens stängning.

För oss i personalen har det varit en tid att tänka om och jobba på nya sätt. En nyttig erfarenhet nu när vi börjar arbetet med att planera för det nya Stadsbiblioteket som ska öppna igen år 2014.

Vi har haft möten med inredningsarkitekter, vi har provat stolar, diskuterat om vi ska ha iPads i hyllorna och mycket mer! Och det är såklart bara början.

Nu önskar vi i alla fall alla ett riktigt gott nytt år 2013!

Vi hoppas att ni fortsätter komma och att ni ser fram emot det nya biblioteket lika mycket som oss.