Arrangemang, Internationell Författarscen Gbg

Goran Vojnović. Foto: Joze Suladolnik

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Goran Vojnović i samtal med Khashayar Naderehvandi

Publicerat 9 juli 2013 | Av |

Världskulturmuseet, tisdag 12 mars, kl. 19.00
Fri entré.

Blattejävlar! är en underhållande, driven och dråplig – men också drabbande och obehaglig skildring av Ljubljanaförorten Fužine och situationen för de invandrare med ursprung i Bosnien, Kroatien och Serbien som bor där; de som en gång tillhörde samma land.

Vi får följa Marko Đorđićs lakoniska iakttagelser av vardagen i området och Ljubljana. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar och träffsäkra gestaltningar av den lika olikheten och de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan av att det man kan lyckas med när samhället redan har satt sig till doms över en sker på basketplanen eller genom att sätta eld på kvarterets sophus.

“Alla länder har sina blattar,” har Goran Vojnović sagt och händelserna och ämnena i boken känns igen från diskussioner och debatter även i Sverige. När boken först utkom anmäldes Vojnovic för förtal av den slovenska polisen, som boken driver hejdlöst med och vars slentrianmässiga misshandel av invandrade också beskrivs. Efter stor uppmärksamhet runtom i Europa friades Vojnović från misstanke.

Goran Vojnović född 1980 i Ljubljana och uppvuxen i förorten Fužine. Han debuterade 2008 med romanen Blattejävlar! som kom att bli en av de största boksuccéerna i Slovenien någonsin och som också har gjort succé i Polen, Serbien, Italien, Kroatien, Bosnien och nu utkommer också på svenska, tyska och engelska. Även en filmatisering av boken i regi av Vojnović själv har premiär under våren 2013.

Khashayar Naderehvandi är poet och litteraturkritiker. Han debuterade 2011 med diktboken Om månen alls syntes, och i maj i år utkommer han med en roman, Vilar i era outtröttliga händer. Han är även verksam som litteraturkritiker för Helsingborgs Dagblad, som fotograf och som lärare på författarutbildningen Litterär Gestaltning, Göteborgs Universitet.

Samtalet förs på engelska.

Presenteras i samarbete med Rámus förlag.

Blattejävlar har helt nyligen kommit ut i svensk översättning, här är några recensioner från de senaste dagarna:

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Ellen Mattson i SvD