Arrangemang

Bibliotekets interiör. Foto: Anja Sjögren

Gallring på biblioteken?

Publicerat 21 maj 2014 | Av |

En fråga som diskuteras då och då, både i och utanför biblioteksvärlden, är hur mycket biblioteken ska gallra. I och med öppningen av det nya Stadsbibliotekets har frågan aktualiserats hos oss.

Biblioteken gallrar av flera anledningar, en vanlig orsak är att en bok är trasig och för smutsig, att det finns för många exemplar av en titel som inte längre är så efterfrågad eller att något blivit inaktuellt (som t.ex. en bok i juridik där lagarna har ändrats). Alla bibliotek som köper in nya böcker, skivor, språkkurser med mera måste också plocka bort en del av äldre medier för att biblioteket inte bara ska växa sig större och större.

Folkbiblioteken i Göteborg har ingen bevarandeplikt men många böcker som inte lånas sparas ändå. Kanske var det en gång i tiden en populär författare som skrev boken, något som bibliotekarien bedömer vara väldigt bra, ett smalt ämne som ändå intresserar några, en barnbok som är omodern men speglar en viss tid eller något som vi tror kan vara aktuellt i framtiden. Då händer det ofta att vi magasinerar böckerna, men de kan ändå lånas såklart.

Statistik för Stadsbiblioteket
Inför och under tiden som Stadsbiblioteket byggts om har vi gallrat på hyllorna. En hel del var slitet och annat hade vi för många exemplar av. Inför invigningen gjorde vi återigen en gallring. Stadsbiblioteket har idag cirka 280 000 exemplar (böcker, skivor, filmer, språkkurser med mera), varav 37 000 böcker fortfarande är kvar på stadsdelsbiblioteken. När vi stängde 2012 hade vi cirka 305 000 exemplar. Det innebär att det totala beståndet har minskat med 9 %, vilket är ungefär detsamma som övriga folkbibliotek i Göteborg. Räknar man bort de 37 000 exemplaren som fortfarande är i stadsdelarna blir siffran drygt 20 %. Många av dessa kommer dock att komma tillbaka till Götaplatsen under sommaren. Stadsbiblioteket har nu varit öppet i en månad och är i en uppbyggnadsfas. Böcker köps in varje dag och då både när något saknas och nyutgivna titlar.

Statistik för alla folkbibliotek
I hela Göteborg fanns i början av 2012 cirka 1.046.000 böcker, i början av 2014 fanns cirka 945.000. Antalet böcker på alla bibliotek i Göteborg har minskat med 9, 7 %. Under 2011 köptes det cirka 70.000 böcker till biblioteken i Göteborg. Under 2013 hade inköpen ökat till cirka 92.000 böcker. Till det kommer också inköpen av andra medier som film, spel och ljudböcker. Den största kostnadsökningen står e-böckerna för och uppgick 2013 till 10 procent av mediebudgeten, så en del nya böcker hittar du bara i det digitala biblioteket.

Just nu pågår inköpen av nya böcker för fullt.  Saknar du något hos oss? Skicka in ett inköpsförslag! Läs mer här om hur du gör för att skicka in.

22 svar till “Gallring på biblioteken?”

  1. Så länge ni behåller Liftarens Guide till Galaxen så får ni göra vad ni vill:-)

  2. Stämmer verkligen de här siffrorna? Läste nyss på en blogg att det bara fanns 210 000 böcker kvar? Det är ju stor skillnad. Hur räknar ni egentligen? Vad ska man tro?

  3. Det känns konstigt att ni minskar bokbeståndet samtidigt som biblioteket blir större. Hur motiverar ni det?

  4. Hej! De olika siffrorna beror delvis på vad man väljer att räkna, bara böcker eller allt som finns på bibliotek, filmer, musik mm, dels när man räknar, då vi har ett flytande bestånd. De siffror som redovisas på den här bloggen inkluderar allt som finns hos oss vid tiden för mätningen. Imorgon återkommer vi i frågan och förklarar ytterligare.

  5. Det är tråkigt att höra att det har blivit färre böcker i biblioteket trots den nya fina tillbyggnaden och det bekräftar intrycket jag får när jag besöker er, biblioteket är liksom tomt.

  6. Hej Cecilia. Roligt att du tycker att tillbyggnaden är fin. Biblioteket har varit öppet i fyra veckor. Det köps nu in nya böcker, film och musik och hyllorna fylls på. Samtidigt packas det upp böcker som varit utlånade till stadsdelsbiblioteken under stängningen.
    Hoppas att du fortsätter besöka biblioteket och har lite förståelse för att allt inte är färdigt från start.

  7. Jag tänker att man måste gallra för att få plats med nytt. Men här gallrar man mer, eftersom beståndet blivit 9 %. Det är väldigt svårt att inte få för sig att man gallrat för att man inte tycker det är snyggt med för mycket böcker. Vilket är intressant! Form före funktion alltså. Men det vore så klart väldigt intressant att ta del av era analyser och diskussioner om detta beslut, eftersom det är så anmärkningsvärt annorlunda än de flesta andra. Hur tror ni det kommer att påverka biblioteket? Vilken betydelse förväntar ni er av detta ur en mer filosofisk aspekt? Det är ju på många sätt ett radikalt sätt att förändra bilden av biblioteket att göra det så boktomt. Men som sagt varifrån kommer dessa radikala tankar? Vilka tänkare stödjer ni er på ?

  8. Det är inte så att stadsbiblioteket gallrat för att det är snyggt med färre böcker. Biblioteket har varit stängt i två år och är nu under en uppbyggnadsfas. Befintligt bestånd har gåtts igenom, eventuella saknade exemplar är nu borta ur statistiken och årets inköp har ännu inte tagit fart då inflytten tagit mycket tid.
    Vi måste påminna om att stadsbiblioteket endast varit öppet i en månad och ännu återstår mycket arbete innan vi kan känna oss nöjda.

  9. Men är det inte flera hundratusen gamla böcker och nu ska man köpa nytt också? Jag vill låna nya böcker oftast och ibland en gammal. Heja Stadsbiblioteket. Jag tycker redan att det är hur fint som helst och är glad att det är öppet igen. Att det tydligen ska bli ännu bättre lovar gott!

  10. T.o.m. Borås har mer böcker än Göteborg, det är ju ynkligt!

    Enligt Grissler hade biblioteket 450 000 titlar på nittiotalet, då borde
    det vara fler än så nu. Det totala antalet böcker i världen har ju ökat.

    Jag är med i en bokcirkel, där gör vi temalistor med böcker vi skall läsa.
    Vill man ta med äldre titlar blir det ofta svårt, ”oj då, ett ex. på stadsbiblioteket, två ex.
    på bokbörsen, ett på antikvariat.net, nej det här går ju inte…”.

    Man får väl hoppas att google lyckas med sitt scanningsprojekt så man kan få tag
    på böcker den vägen. I ett sådant scenario blir nog världens bibliotekarier arbetslösa,
    men de får väl skylla sig själva, i alla fall i Göteborg…

  11. Hej Johan
    Biblioteken i Göteborg har ungefär dubbelt så många böcker som biblioteken i Borås. Om du inte hittar vad du söker på stadsbiblioteket hjälper vi dig gärna ändå. Kan vi inte köpa in det du vill låna, så brukar vi kunna lösa det genom fjärrlån.
    Ta med din litteraturlista och kom in och prata med oss!

  12. Jag ser fram emot att pröva era tjänster när det nästa gång blir dags att göra en boklista.
    Så ni har fler böcker än Borås? Det beror nog på hur man räknar…

  13. Jämförelsen mellan Borås och Göteborg gäller ju mellan de två stora Stadsbiblioteken! Och då har väl Borås måånga fler böcker! Bägge biblioteken är renoverade/ombyggda. Varför ska det finnas så lite böcker på det stora fina nybyggda stadsbiblioteket vid Götaplatsen?
    Sen var väl alla media medräknade i de lägre siffrorna som presenterades i författarförbundets blogg, stod ju tydligt i deras text. Så där förstår man inte riktigt svaret från stadsbiblioteket heller?
    Skulle ni inte återkomma och förklara siffrorna, som ni skrev? Nu känns det väldigt rörigt!

  14. Hej! Var finns de utgallrade böckerna nu? Slängda på tipp eller möjliga att rädda? Tänkte lite på att starta ett litet ”ful”-bibliotek med mobbade gamla böcker som förtjänar bättre än dömmas till döden. 🙂

  15. Siffrorna som Stadsbiblioteket redovisar är korrekta. I Göteborg är stora delar av bibliotekens medier gemensamma och det är inte alltid möjligt att säga vilket bibliotek som äger en bok. Översynen av medierna som gjorts i år är inte av större omfattning än normalt, däremot var inköpen större än vanligt 2013 och då särskilt av barnböcker.

    Det kommer att ske försäljning av böcker vid särskilda tillfällen under året – t ex på Kulturnatta.

  16. skit i e-böckerna helt o hållet, de kostar alldeles för mkt o är inte tillgängliga för ALLA besökare!

    , alla har inte dator eller läsplattor, eller ens en smartphone,

    de jag talar om är de sämst ställda o utsatta i samhället, barn o vuxna som lever på försöerjningsstöd(socialbidrag)

    hur är tanken? Ska det finnas läsplattor att låna hem ifrån biblioteket? För det är väl ett bibliotek för alla vi vill ha??

    köp riktiga böcker istället!!

  17. Till davver p
    Det finns massor av fulböcker att köpa på tex bibliotek eller myrorna. De kostar nästan ingenting

  18. Hej Therese!
    Ja det finns läsplattor att låna hem, på biblioteket. Vi har också så kallade teknikdrop-in en dag i veckan (sommaruppehåll just nu bara) när alla som vill kan komma och prova läsplattor och surfplattor. Och vi köper naturligtvis fortfarande in tryckta böcker och ljudböcker (och talböcker för låntagare med läshinder), precis som vi alltid gjort.
    Med vänliga hälsningar,
    Sara (Stadsbiblioteket)