Arrangemang

Sofi Poulsen. Fotograf: Martina Wärenfeldt

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Författare om fantastik

Publicerat 21 september 2017 | Av |

Stadsbiblioteket välkomnar ett antal författare från Bokmässans Fantastikgränd, där fantasy, science fiction och skräck samlas och samsas, till Trappscenen. Förutom att fantastiska berättelser ofta är spännande, tänkvärda berättelser kan de också användas som verktyg för att utforska och diskutera stora frågor som möten mellan olika kulturer, vad det innebär att vara människa och förändring av samhällen. Detta gör fantastiken till en spännande genre i samtiden.

Fantastik läses av unga och gamla, av barn och vuxna, och det verkar finnas ett omättligt behov av berättelser som tar oss ut på otroliga resor till märkliga platser, som hjälper oss förstå ny teknik eller visar oss tänkbara framtider. Alla som inte kan få nog av fantastik kan nu möta flera svenska författare i genrerna på stadsbiblioteket i två spännande paneldiskussioner.

I paneldiskussionen om ungdomsfantastik diskuteras varför så många vuxna älskar ungdomsböcker och vad det är som lockar. Deltagare är Eva Holmquist som av BTJ kallas något av en veteran inom svensk fantastik, Gabriella P. Kjeilen som är Huskvarnabon som skriver fantasy med tvist, Lisa Rodebrand som är författare och förläggare och Annah Nozlin som skriver fantasy som utspelar sig i en fiktiv medeltidsvärld.

I paneldiskussionen om politiken i fantastiken diskuteras vilka frågor som den svenska fantastiken tar upp och vilka normer den ifrågasätter. Deltagare är Anna Vintersvärd som är förläggare och författare som hämtar sin inspiration i sagor och myter, Anna Jakobsson Lund skriver spekulativ science fiction och fantasy som kommenterar vårt nutida samhälle inom ramen för spännande äventyr, Marcus Olausson som skriver en mörkare variant av klassisk fantasy, där både hjältar och antagonister rör sig längs en moralisk gråskala och Pernilla Lindgren vars tangenter producerar främst skräck och mystik.

Så välkommen till Stadsbiblioteket och denna förmiddags diskussion om varför så många äldre läser till exempel Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren eller Hungerspelen av Suzanne Collins. Böcker som ursprungligen skrivits för unga men som hittat läsare av alla åldrar. Är du intresserad av normer och normkritik så kommer alltså även det att diskuteras i anslutning till vår älskade fantastik.

Kommentarer inaktiverade.