Kalendarium

Eija Hetekivi Olsson. Fotograf: Jerker Andersson. Sevi Kumral. Fotograf: Khashayar Naderehvandi. Jenny Högström. Foto: Pressbild. Maria Ramnehill. Fotograf: J. Segerberg. Andreas Lundberg. Foto: Pressbild. Carin Hjulström. Fotograf: Anna-Lena Ahlström. Niklas Schiöler. Fotograf: Emil Malmborg. David Norlin. Fotograf: Sara Mac Key. Hanna Ricksten. Fotograf: Ola Kjelbye. Annika Paldanius. Fotograf: Emelie Asplund. Bue Nordström. Foto: Pressbild.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Författardagen 2016

Publicerat 1 augusti 2016 | Av |

Under Författardagen 2016 presenterar 12 aktuella västsvenska författare sig själva.

Under Författardagen 2016 presenterar 12 aktuella västsvenska författare sig själva.

Startföreläsning kl 10-11: Svensk poesi från 1 500 år.

Niklas Schiöler, författare, litteraturforskare och en av redaktörerna till Svensk Poesi berättar om arbetet med antologin. 1 500 år av svensk lyrik, närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad. Här finns de kända och betydande dikterna, men också mycket nytt och ett stort utrymme för kvinnliga poeter.

Klockan 11.15-12.30

Annika Paldanius, Hanna Ricksten, Andreas Lundberg, Jenny Högström

Klockan 13.30-14.30

David Norlin, Maria Ramnehill, Bue Nordström, Carin Hjulström

Klockan 14.45-15.30

Sevi Kumral, Jan Jörnmark, Eija Hetekivi Olsson

Presentation av författarna:

Eija Hetekivi Olsson, 1973, är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon debuterade med Ingenbarnsland, 2012 som tilldelades Katapultpriset och nominerades till Augustpriset. Aktuella Miira är den efterlängtade uppföljaren.

Carin Hjulström, 1963, verksam i Göteborg, är journalist, författare och programledare. Bokdebuterade 2009 med romanen Finns inte på kartan. I år aktuell med sin femte bok Kärlek sökes.

Jenny Högström, 1974, bosatt i Göteborg och verksam som litteraturkritiker, författare och översättare. Lyrikdebuterade i år med En liten bok om kött och chark.

Jan Jörnmark, 1959, är författare och docent vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg. Jörnmark har skrivit flera böcker om internationell företagsamhet och globalisering. I år aktuell med boken Göteborg – mellan segregation och kreativitet.

Sevi Kumral, född 1979 och verksam i Göteborg. Debuterade i år med diktsamlingen Vårdkroppen.

Andreas Lundberg, 1975, översättare och grundare av Alastor Press och bosatt i Göteborg. Debuten Storm i den pelare som bär är skriven på en mobiltelefon inne på en sluten psykiatrisk avdelning och i efterhand sparsamt redigerad. Det är är en smärtsam skildring av en djup depression.

Bue Nordström, 1955, poet och trollkonstnär, med många diktsamlingar bakom sig både i Danmark och Sverige. Aktuell med Lecture Notes – en lille handbåg om trylleri, som med minnen, goda råd, aforismer och idéer är en kärleksförklaring till trolleri.

David Norlin, 1978, uppväxt i Småland, bor nu i Göteborg med fru och två barn. Psykolog och forskare och arbetar med en avhandling om föräldrar till barn med funktionshinder. En kvarts skrivande om dagen i ett års tid resulterade i debutromanen Dagar utan ljus, nätter utan mörkeren psykologisk dystopi i kalla krigets tecken.

Annika Paldanius, 1985, är uppvuxen i Jönköping och bosatt i Göteborg. ST-läkare inom arbets- och miljömedicin. Hon har tagit flera SM-guld i K2 (kanot) tillsammans med sin syster. Aktuell med debutromanen Jag vet allt det här: en internmedicinsk roman.

Hanna Ricksten, 1986, är uppvuxen i Askim och verksam som psykolog i Göteborg. Deltar i ett forskningsprojekt kring mindfulness-baserad gruppbehandling av barn. Debutboken Apollyon är en dystopisk Göteborgsroman där religionen styr de överlevande människorna, men också en kärleksskildring.

I samarbete med Författarcentrum Väst och Kultur i Väst.