Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Floras naturpysslor". Bonnier Carlsen förlag.

Floras naturpysslor. Skapa med blad, kottar och stenar.

Publicerat 5 december 2016 | Av |

Många barn har säkert fått höra berättelser från den äldre generationen om hur kul farmor eller morfar hade med leksaker de tillverkat själva. De ritade sina egna klippdockor och spikade kojor så det stod härliga till. Och det är säkert sant, att brist på leksaker till viss del främjar kreativiteten.

Vad jag tänker är att dagens barn blir kreativa med de tekniska prylar som de äger. Men också att teknik och färdiga leksaker, där man inte behöver lägga till eller fantisera söver och minskar seendet.

Kristina Digman har skrivit en vacker bok där barn och vuxna kan inspireras till upptäckarlust och sakletarglädje. Boken heter Floras naturpysslor: Skapa med blad, kottar och stenar

Flora är en liten flicka, som mest själv liknar ett naturväsen. Och hon är en samlare och en sakletare av rang! Jämt fyller hon sina fickor med vackra stenar, blad eller frön. För allt är inte vad det ser ut att vara. Om man vänder blicken mot marken kan man se sådant som ligger och skräpar. Men tar man upp det , vänder och vrider, så kan plötsligt ett litet andeväsen vakna till liv. Fröet, pinnen eller bladet börjar vibrera av något som först inte var synligt. Och som det gäller att väcka!

När man bläddrar i boken så förundras man över hur mycket andra uttryck ett blad eller ett frö kan ha. Man tittar på det från ett annat håll – och vips tonar en långörad kanin fram. Eller gracila fåglar med långsträckta halsar.

Tänk så mycket elegans och grace ett naturföremål besitter. Naturen har helt enkelt inte råd med klunsighet, då skulle fröet eller kotten inte singla till marken på rätt sätt. Och att jag själv inte märkt att det bor en uggla i lönnbladet! Med några få penselstreck är den där.

Boken är indelad på ett samlarvänligt vis. Först letar Flora frön och sedan blad. Stranden är ett eldorado för sakletaren, med alla sina snäckor och stenar. En sten kan ha alla möjliga former och väger man den i handen lite eftertänksamt kan man syn på stenens innersta. Naturen är sin egen konstnär som i sin tur inspirerar till kreativitet.

Om man nu är stugsittare och inte vill gå ut, så kan man hitta natur hemma. Av citrusskal och tomatstjälkar kan det bli girlander och blommande träd. Det gäller bara att öppna ögonen och se vad som egentligen döljer sig bakom det vardagliga.

Det fina med boken är att allt material är så lättillgängligt och lätthittat. Bara att gå ut i parken eller närmsta dunge och ta på sig hitte-glasögonen!

Andra böcker om Flora:

Floras blommor

Floras egen bok

Floras kulle

Kommentarer inaktiverade.