E-böcker

Detalj ur omslaget till "Stolthet och fördom". Modernista förlag.

Fixa litteraturlistan på ett k(l)ick!

Publicerat 23 augusti 2016 | Av |

Går du på gymnasiet eller komvux och har fått en lista med böcker att läsa av din lärare? Till Stadsbiblioteket kommer många och frågar efter klassiker att läsa till skolan. Vi bibliotekarier tycker det är jätteroligt att så många av er kommer hit och frågar efter böcker och till varje termin köps det in mängder av klassiker och litteratur i många olika ämnen som ni efterfrågar.

E-böcker på svenska

Det kan ibland vara så att boken du vill ha redan är utlånad och behöver du den snabbt så är ett tips att kolla ifall boken finns att låna som e-bok. Då kan du läsa boken i ett läsprogram på din dator, surfplatta eller smartphone. Vi har ett stort utbud av e-böcker inom många olika ämnen och exempelvis klassiker. Instruktioner för hur du kan låna och läsa en e-bok finns på www.e-gotlib.elib.se. Där kan du också söka direkt i vårt digitala utbud efter en författare eller titel på en e-bok du behöver till skolan.

Något som är väldigt smidigt med e-böcker är att du kan ladda ner e-boken hemifrån och inte behöver tänka på att lämna tillbaka den, eftersom den inaktiveras helt automatiskt efter 28 dagar.

Tips på klassiker på svenska:

Charlotte BrontëJane Eyre

Jane AustenStolthet och fördom

Joseph ConradMörkrets hjärta

Harper LeeDödssynden

E-böcker på engelska

Ska du läsa en klassiker på engelska så kan det också vara värt att kolla ifall den finns att ladda ner som e-bok på http://gotlib.lib.overdrive.com eller genom appen app.overdrive.com. På OverDrives hemsida finns instruktioner för hur du laddar ner.

Tips på klassiker på engelska:

William GoldingLord of the Flies

Charles Dickens – Oliver Twist

Ernest Hemingway – The Old Man and the Sea

Emily Brontë Wuthering Heights

Fria svenska och engelska e-böcker

Det finns även hemsidor där du kan ladda ner eller läsa e-böcker online, utan att behöva låna eller köpa e-boken. Låter det för bra för att vara sant? Det kan man nästan tro, men faktum är att i fallet med viss äldre litteratur har upphovsrätten gått ut och digitala versioner kan således laddas ner helt gratis och lagligt. Du kan söka efter din svenska klassiker bland Litteraturbankens e-böcker eller om boken ska vara på engelska kan du exempelvis besöka Project Gutenberg (skriv in bokens titel i rutan upp till höger på hemsidan). En fri e-bok kan du behålla hur länge du vill, vilket är bra ifall du behöver e-boken under en längre tid.

Passa gärna på att fråga oss om hur det fungerar med e-böcker under ditt besök på biblioteket, vi hjälper gärna till. Vill du hellre maila en fråga går det bra på att fylla i vårt supportformulär för e-böcker. Vi svarar vanligtvis inom ett dygn.