Arrangemang, Politik och Europa
Industri

Finns industriarbete här?

Publicerat 17 juni 2011 | Av |

–Jag är 19 år lokalpatriot, jag studerar på Chalmers, varför ska jag stanna i Göteborg istället för att flytta till Stockholm?

Den frågan ställde en ung man i publiken som heter Robin.

Ska vi lägga ned industrin i Västsverige? var titeln på vårens sista evenemang. Efter att publiken fått lite mat i magen drog moderatorn Therese Larsson, journalist på Svenska Dagbladet,  igång debatten som handlade om arbetslöshet och industrierna i Västsverige.

Olle Ludvigsson Europaparlamenariker (S) och tidigare orförande för IF Metall verkstadsklubb på Volvo var först ut att svara på frågan.

– Jobben finns i Västsverige om du inte har tänkt bli jurist eller ekonom så har du säkert stora möjligheter att hitta ett mycket intressant jobb i Göteborg. Men han tillade också att industrin inte ser ut på samma sätt idag som för 20 år sedan.

Olle Ludvigsson fortsätter:
– Idag är det största företaget inom industrin Volvo IT. För att en industri i Sverige ska vara konkurrenskraftig mot övriga världen krävs att vi sneglar på världsmarknaden och bygger en industri efter vad kunden vill ha. På en industriarbetsplats som Volvo, arbetar det idag medarbetare med en oändlig bred kompetens både med högskoleutbildning och annan kvalificerad yrkesexamen.

Både representanter ifrån Västsvenska handelskammaren och teknikföretagen var inbjudna för att delta i debatten. De var båda mycket överens med Gustav Fridolin språkrör (MP), om att industrin precis som vilken annan bransch som helst är föränderlig och kräver utveckling. Om inte utvecklingen sker i samma takt som industrierna i övriga världen så flyttar företagen dit och kan vi inte hitta andra idéer att konkurrera med så växer arbetslösheten. Lennart Österlund från Teknikföretagen menar precis som Olle Ludvigsson att idag arbetar mer personer på Volvo IT än på det traditionella verkstadsgolvet därför att det är så industrijobben ser ut 2011.

Så svaret till Robin och andra studenter som läser på Chalmers är att om ni kan tänka er att jobba som ingenjörer på Volvo, då är sannolikheten stor att ni kan hitta ert industriarbete i Göteborg.

Avslutningsvis vill jag på Europa Direkts vägnar tacka alla er som besökt oss under våren och hälsar er välkomna tillbaka efter sommaren! Trevlig sommar, önskar vi ifrån Europa Direkt Göteborgsregionen!