Film, Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Is". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Is". Albert Bonniers förlag.

Finlands nationaldag idag!

Publicerat 6 december 2012 | Av |

Idag, den 6 december 2012, firar vi finländare Finlands 95-åriga självständighet. Här kommer tips på finska böcker och en film. Imorgon blir det fler!

I Helsingfors välkomnar presidenten en del valda som fått inbjudan till den årliga mottagningen i presidentpalatset. Eftersom jag inte ingår bland gästerna tänkte jag anknyta till Finlands förre president, Tarja Halonen, som i dagarna har valt årets Finlandiaprisvinnare bland sex nominerade författare och deras verk.

– Jag förälskade mig i boken, säger Halonen som fungerade som enväldig Finlandiadomare.

Ulla-Lena Lundberg är årets vinnare av Finlandiapriset

Presidenten berömmer Ulla-Lena Lundberg för det okonstlade språket och säger att Is är en hedersbetygelse både åt skärgården och läsarna.

Ulla-Lena Lundbergs Is är en berättelse om livet i åländska skärgården, dit prästen Petter Kummel flyttar med familj. Dramatik skiner igenom redan på titeln för att inte tala om i följande citat:

”Hör efter på vilket sätt det knakar. Var inte rädd, för då kommer du ingenstans. Var inte stormodig, för då ligger du där. Det är kallt, ska du veta, och djupt.”

Många i Göteborg har redan ställt sig i reservationskö på bibliotekens exemplar av Is, gör det du också! För min del gäller det att vänta tålmodigt på den finska översättningen dvs. ”Jää”.

Rosa Liksom fick Finlandiapriset 2011

Rosa Liksom vann Finlandiapriset 2011 och nu är hon nominerad tillsammans med Ulla-Lena Lundberg till Nordiska Rådets litteraturpris 2013, där de tävlar med andra nordiska författare. Rosa Liksom med Kupé nr 6, Ulla-Lena Lundberg med Is.

Kupé nr 6 (Hytti nro 6) är en av mina stora läsupplevelser detta år. Ännu roligare var det att träffa Rosa Liksom live, hon besökte oss på Stadsbiblioteket Globals ”Finskspråkiga författarmatiné” under Bok- och biblioteksmässan. Se Svt-klipp om detta besök.

Kupé nr 6 handlar om en tågresa på 80-talet längs transsibiriska järnvägen. Liksom beskriver Sibiriens natur målande vackert och poetiskt, man kan se det morgontidiga solljuset skimra i tallskogarna, man kan känna lukter på stationsperrongerna där försäljarna erbjuder färdkost till resenärerna och samtidigt uppleva förbipasserande städernas gråton, tågkupéns instängdhet och den ryska mannens svårmod och aggressivitet i kontrast till det vackra.

Denna berättelse har väckt min gamla dröm i liv igen om att en vacker dag ge mig iväg på den transsibiriska järnvägen – mot Mongoliet!

Vill du se fotografier från Sibirien, precis sådana som Rosa Liksom beskriver bilderna, kan du låna boken Det förbjudna Sibirien av Enzo Pifferi. Boken är från 1979 och det finns ett exemplar på Göteborgs stadsbibliotek.

Boken Imperiet av Ryszard Kapuscinski är en av mina stående rekommendationer, intressant ”resehandbok” i Stalins Ryssland.

Ikväll minglas det i Helsingfors och runt om i Finland, YLE:s tv-kameror följer i festliga salar och zoomar in fantastiska kreationer som gästerna med stor möda har skaffat fram. Snart, den 10:e december glänser Nobelfesten i svensk tv. Så visst har vi anledningar att säga skål och kippis!

//Pirjo Nyckling, oftast på bokbussen.

Kommentarer inaktiverade.