Appar & Internet

Får du inte nog av nyheter?

Publicerat 12 november 2015 | Av |

Vad har tidningarna skrivit om regeringskriser i Sverige sen 80-talet? Vad har skrivits om Londons bostadsmarknad eller Vasaskeppet? Med Mediearkivet får du snabbt översikt och kan läsa på om ett visst nyhetsämne.

Skandinaviens största tidningsdatabas med artiklar ur dagstidningar, tidskrifter och affärspress i fulltext och PDF. Några exempel är Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Nerikes Allehanda, Affärsvärlden, Ny Teknik, Dagens Medicin, Computer Sweden, Allt i Hemmet och Damernas Värld.

Här söker du på ämne och du kan filtrera en viss tidsperiod och vilken tidningstyp du önskar se resultat ur. Därefter kan du avgränsa resultatet på år eller specifik tidning. Du kan också koppla samman flera sökord genom att skriva ”AND” eller ”OR” mellan varje ord. Läs mer om hur du kan söka i deras användarmanual eller under informationsknappen vid sökrutan i databasen. I Mediearkivet kan man göra avancerade sökningar. Be gärna en bibliotekarie om hjälp om du vill utforska dem. Funktioner som är användbara är möjlighet att spara artiklar, dela dem via e-post eller skriva ut dem. När man läser en artikel så har man möjlighet att bläddra vidare i tidningen.

Mediearkivets material går som längst tillbaka till 1987 och är tillgänglig på biblioteket, du loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod. Se mer om våra digitala resurser på vår youtube-kanal.

Missa inte att vi har läxhjälp för gymnasiet och SFI Tisdagar & Torsdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19, där kan du dessutom på tisdagar få hjälp med att upptäcka Stadsbibliotekets databaser och få hjälp med att söka efter information till dina skoluppgifter av bibliotekarier.

Övriga digitala tidningsdatabaser som Stadsbiblioteket prenumererar på är Läkartidningen samt Lag & Avtal, båda är tillgängliga på biblioteket, du loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod. Missa heller inte PressReader som är vår mest omfattade digitala tidningsresurs.