Arrangemang
fängslande författares dag 15 nov

GP:s kulturchef Gabriel Nyström gästar Stadsbiblioteket på Fängslade Författares dag.

Fängslade Författares Dag

Publicerat 13 november 2014 | Av |

Fängslande författares dag på Stadsbiblioteket! Den 15 november varje år påminner PEN om ”kampen för hotade författare och för det fria ordet”. I år har Stadsbiblioteket tillsammans med Bokmässan fått äran att arrangera detta evenemang i Göteborg.

Fängslade Författares Dag är instiftat för att uppmärksamma ”behovet av stöd för det förföljda ordets offer”. Lördagen den 15 november kl 12 gästas Stadsbiblioteket av författare som alla belyser delar av vår omvärld där yttrandefriheten på olika vis är hotad.

Medverkande:
GP:s kulturchef Gabriel Byström som är aktuell med Tystnadens triumf, en bok om situationen i Ungern som beskrivits som ”en nattsvart skildring av EU-landet på väg bort från demokrati”. Poeterna Marie Silkeberg och Ghayath Almadhoun vars gemensamma diktbok Till Damaskus rör sig genom tid och rum – men inte minst i ett samtida och krigsdrabbat Syrien och mer specifikt Damaskus, den gamla hemstaden som Almadhoun tvingats lämna bakom sig.
Samt Hanif Bahari som är en satirtecknare från Iran, nu bosatt i Göteborg.

Gabriel Byström kommer att tala om Ungern, Silkeberg och Almadhoun kommer att läsa upp ur sin bok och Hanif Bahari kommer att teckna live.

Samtalsledare är Ann Ighe, doktor i ekonomisk historia och nytillträdd som en av två redaktörer för tidskriften Ord & Bild, och Amnesty kommer att ha ett bord på plats för att uppmärksamma fallet med den kinesiska poeten Nurmemet Yasin som tillhör folkslaget uigurer och som har suttit fängslad i tio års tid.

De medverkandes böcker kan du låna här, klicka på titlarna så kommer du direkt till vår digitala katalog.
Tystnadens triumf av Gabriel Byström
Till Damaskus av Marie Silkeberg och Ghayath Almadhoun

 

Dag: 15 november
Tid:  12.00
Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg

Fler tips!
Den som inte kan vara på plats behöver dock icke förtvivla, utan kan med fördel läsa Dissidentbloggen som nominerades till Årets kulturtidskrift 2012 och vars senaste tema är ”Vad hände efter den arabiska våren”. Eller varför inte tidskriften Glänta vars två senaste nummer – samt ett tredje i vardande – fokuserar på tema Migration, och därmed indirekt tangerar dagens ämne.
På Konsthallen, inte långt från Stadsbiblioteket, pågår nu den internationella grupputställningen ”Märk linjen” med konstnärer som Francis Alÿs och Mona Hatoum och en tillhörande katalog som hämtas i receptionen. På utställningen visas även bilder av göteborgskonstnären Trinidad Carillo som dokumenterar de hungerstrejkande palestinierna på Järntorget, under titeln ”When you Dream”.

Kommentarer inaktiverade.