Film, Skönlitteratur

Detalj från omslaget till "Lady in the Van". Ordfront förlag.

Ett lysande kvinnoporträtt!

Publicerat 26 oktober 2016 | Av |

”The lady in the van” är en liten pärla till sann berättelse om en märklig sorts vänskap mellan dramatikern Alan Bennett och Mary Shepherd, en hemlös kvinna. Missa heller inte filmatiseringen med Maggie Smith i paradrollen!

Det fanns ett gap mellan vår samhällsställning och våra samhälleliga skyldigheter. Det var i denna lucka som miss Shepherd, och hennes skåpbil, kunde få plats.

Tiden är tidigt sjuttiotal och scenen Camden i London. Stadsdelen har gentrifierats, även om en och annan excentrisk figur dröjt sig kvar bland alla kulturpersonligheter med feta plånböcker. I daterade minnesanteckningar får vi följa den engelske dramatikern Alan Bennetts mellanhavanden med miss Shepherd. Hon är en minst sagt excentrisk och i högsta grad enerverande hemlös kvinna, som genom tillfälligheternas spel kom att bo i femton år i en skraltig skåpbil rakt nedanför hans yttertrappa och utgöra utsikten från hans arbetsrum. Bennetts trädgård kom med tiden att hysa en ”omfattande rullande fordonsflotta” tillhörande nämnda miss Shepherd.

Miss Shepherd lider av storhetsvansinne och galenskap. Hon är absurd, envis som en åsna, krävande, otacksam, debattlysten, gåtfull samt har en obeskrivligt excentrisk klädstil. Men miss Shepherd är också rörande och förunderligt fascinerande. Bennetts och miss Shepherds dagliga bataljer är roande läsning. Hennes märkliga religiösa och ultrakonservativa åsikter gör att han efter varje mellanhavande grips av en överväldigande längtan efter att få strypa henne. Först efter miss Shepherds död får Bennett veta sanningen om sin hyresgästs livshistoria.

Det har varit mycket ståhej kring The lady in the van. Berättelsen har satts upp som pjäs i London och under filmfestivalen i vintras, här i Göteborg, visades filmatiseringen, som nu finns att reservera på dvd. Maggie Smith, som vi på senare år blivit vana att se som den oförglömliga änkegrevinnan i TV-serien Downton Abbey, förkroppsligar miss Shepherd, inte bara på vita duken utan också på scenen.

Hjältarna i Alan Bennetts berättelser lever oftast sina liv på tillvarons skuggsida, lite i skymundan. Författaren visar att han har hjärtat hos de blyga, hämmade, förkrossade, nedtrampade och hemlösa. Bennett är de eleganta replikernas mästare jämte en gedigen humanist och humorist av det lågmälda och mycket brittiska slaget. Jag misstänker att fler än undertecknad ler vid tanken på Drottningen vänder blad, som kom ut för ett par år sedan.

Läs och titta på The lady in the van, som av en för mig outgrundlig anledning fått behålla originalets titel.

Kommentarer inaktiverade.