Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Ett jävla solsken" av Fatima Bremmer. Bokförlaget Forum.

Ester Blenda Nordström

Publicerat 22 mars 2018 | Av |

Sveriges första undersökande journalist var en superkändis under förra seklets första decennier!

Ester Blenda Nordströms reportageböcker blev riktiga kioskvältare på sin tid. Upplaga efter upplaga lämnade tryckpressarna. Sitt journalistiska skrivande kompletterade hon med att författa barnböcker. Pojkflickan Ann-Marie i Nordströms populära flickboksserie, inledd med En rackarunge (1919), kan ses som föregångare till Astrid Lindgrens alla frimodiga bok-flickor, Pippi, Madicken med flera. Inte undra på att man  frågar sig hur det kommer sig att Ester Blenda Nordström blivit så bortglömd, när journalisten Barbro Alving, som följde i hennes fotspår, fortfarande är en legend.

Törnrosasömnen avbröts för en handfull år sedan, då bokförlaget Bakhåll återupptäckte och på nytt gav ut En piga bland pigor (1914), Kåtornas folk (1916) och Amerikanskt: som emigrant till Amerika (1923). (Den skrev vi om här på bloggen förra året också!) Än mer uppmärksammad blev Ester Blenda Nordström i och med att Fatima Bremmers välskrivna biografi Ett jävla solsken i höstas erövrade Augustpriset. Titeln syftar på smeknamnet Ester Blenda ibland gick under i familjekretsen. Boken är ett rent nöje att läsa!!

Bremmer har sagt i någon intervju att hon så till den grad bländades av Ester Blenda att hon fick lägga band på sig för att boken inte enbart skulle bli ett idolporträtt. Fatima Bremmer (född 1977) är liksom Ester Blenda Nordström (1891 -1948) journalist. Pennskaft kallades de kvinnliga journalisterna på Ester Blendas tid. På Svenska Dagbladet blev hon känd under signaturen Bansai och bidrog till att tidningsspråket både blev modernare och mindre högtravande.

Ester Blenda Nordström hade många strängar på sin lyra. Hon wallraffade 50 år före Günter Wallraff själv, då hon 1914 förklädde sig till piga och tog tjänst på en bondgård i Sörmland. Detta resulterade i en serie artiklar och så småningom en bok (och senare en film). Vad hon inte tog med i beräkningen var att bonden, Anton Holtz, i Jogersta Norrgård skulle kunna ta illa vid sig, känna sig uthängd och förlöjligad av hennes skriverier, där hon bland annat beskrev hans (emellanåt utsvävande) dryckesvanor. Kränkt kände bonden sig dessvärre och så till den grad att han gav ut en motskrift (“Ett pennskaft som piga”). Tvungen att lämna sin gård blev han på kuppen.

Ester Blenda var en rastlös natur som älskade fart och fläkt. Hon körde egen motorcykel i en tid då motorer och långbyxor i högsta grad ansågs som något okvinnligt. I egenskap av globetrotter och äventyrerska införskaffade Ester Blenda, 1922, en tredjeklassbiljett och korsade Atlanten med avsikt att dokumentera de svenska emigranternas strapatser. 1918 begav hon sig till Finland under det blodiga inbördeskriget. Vidare besökte Ester Blenda Japan samt anslöt sig till en expedition till Kamtjatka, i nordöstra Ryssland, 1925. Eftersom anständigheten på den tiden krävde att deltagande kvinnor var gifta, såg hon, hastigt och lustigt, till att bli gift med upptäcktsresanden René Malaise. De skilde sig ett par år senare. Ester Blenda hann också med att ta anställning som lärare för samebarn i Lappland och resa runt i Sydamerika. Vart hon kom satte hon sina upplevelser på pränt, som den journalist hon var.

Medaljongen hade förstås sin baksida. Ester Blendas rastlöshet och alkoholism gjorde att hälsoproblemen började hopa sig. Att den livslånga kärleken till Carin Waern Frisell (gift Dahlbeck och sedan Hellström) måste döljas kostade också på. 1937 drabbades hon av en stroke, som hon aldrig riktigt hämtade sig från. Ester Blenda Nordström kom att sluta sina dagar vid en ålder av 57 år.

Ett jävla solsken är en storartad läsupplevelse som jag unnar alla! Reservera boken i vår bibliotekskatalog utan dröjsmål! Den finns även som e-bok om du inte vill vänta.

Kommentarer inaktiverade.