Stadsbiblioteket Miini
Foto: Anita Peppers

Foto: Anita Peppers

En dag med leksaker på Röhsska och Miini

Publicerat 15 november 2012 | Av |

Alla har vi varit barn och släpat på snuttefiltar och gossedjur. Vissa människor är svåra att föreställa sig som små, såsom Carl Bildt och Göran Persson eller varför inte min egen mormor med sin stränga uppsyn på de gamla familjeporträtten. Och man undrar lite över vilka som varit deras leksaksfavoriter.

Som liten är man en given materialist. Man skall ju erövra världen och lära känna alla föremål som man omges av. I början är det en fröjd att dofta, bita och känna på allt. Själv minns jag hur gott det var att sätta tänderna i ett speciellt bord, med en tunn fernissa som många finbord var belagda med på 50-talet. Det där spröda knastret och känslan i tänderna.

Sedan fick man en och annan leksak och längtade hela tiden efter fler. Och de flesta av oss kan säkert välja ut någon sak som vi älskade mer än någon annan.

En riktigt rolig bok för oss som gillar leksaker är Nostalgiboken om leksaker, av Annica Triberg och Eva Kallhed, foto av Albert Håkansson.

Här kan man frossa i bilder på leksaker från tidigt 50-tal till 80-talet och få en lättillgänglig historiebeskrivning av tillverkning och människorna bakom designen. 

Men det bästa är de fina intervjuerna med vuxna människor ur alla samhällsklasser, som sitter med sina älsklingar i famnen och berättar vad de betytt för dem.

Många lägger undan sin käraste leksak i en garderob eller vind. För slänga den går ju inte. Och när de börjar närma sig medelåldern så kommer de plötsligt att tänka på sin gamle vän igen. Då får den en plats i finsoffan eller vitrinskåpet och blir liksom en länk till barndomens landskap.

Kanske försiggår livet i en cirkelrörelse så att – när man avverkat den första halvan också kommer närmare början på livet och de saker man omgav sig med då.

Nu på lördag den 17/11 blir det leksaksbytardag på Röhsska museet 11-15. Leksaker som blir över skänks till välgörenhet. Den som vill kan också ta med sig sin gamla favoritleksak och delta i ett samtal om leksaker förr och nu, klockan 13-14, då vi berättar för varann om våra favvisar och varför de är bäst. Inga leksaksexperter medverkar, bara vi själva.