Arrangemang

Foto: Colleen Kinder

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Empatiproven

Publicerat 15 mars 2017 | Av |

Enligt Wikipedia är empati ”förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor”. Men vad innebär det, och hur gör man?

Leslie Jamison utforskar begreppet och känslan i ett antal essäer i Empatiproven.

Hon spelar patienter med olika sjukdomar och betygsätter läkarkandidaterna som undersöker henne efter hur mycket empati de har visat. Är det bättre att säga ”det måste kännas jobbigt” än att säga ”jag kan inte ens föreställa mig”?

Hon uppsöker sällskapet för personer drabbade av morgellon, en sjukdom i huden som vetenskapen inte erkänner. Hon besöker gruvor där de anställda arbetar under fruktansvärda förhållanden och dör i förtid, hon följer med sin bror till en extrem löpartävling där de deltagande springer i mörker i vassa snår och på glashala underlag.  Och överallt, medan hon letar efter sin egen förmåga till empati, är hon öppen och ärlig med sina egna erfarenheter. Den gången hon själv hade en larv under huden gör att hon kan förstå morgellonernas känsla av att vara angripna av parasiter. Hon har själv blivit rånad och misshandlad, något hon påminns om varje gång hon ser sitt ansikte i spegeln. Hon har haft några tråkiga jobb, gått igenom en abort, hon har varit med om ett smärtsamt uppbrott. Hon har också blivit anklagad att vara en sårfrossare, någon som begär för mycket empati av andra. 

Och som läsare vacklar man själv. Jamison har upplevt smärta, ja. Samtidigt är hon så uppenbart privilegierad. Hon har kunnat leva på sitt skrivande, hon har rest jorden runt, hon är snygg och framgångsrik. Det är svårt att tycka riktigt synd om henne. Och kanske är det detta som är den verkliga utmaningen i boken. Hur mycket empati kan man själv uppbåda för andra människor? Är all smärta likvärdig? Är vi alla mest upptagna med det vi själva känner?

Det som verkligen är Jamisons styrka är hennes sätt att beskriva och ifrågasätta. Här kommer tanke efter tanke att fundera vidare på. Hon är en knivskarp observatör och lyckas vrida på de mest banala händelser så att de framstår som symboliska för hur mänskligheten fungerar.

Joan Didion och Susan Sontag har nämnts av både recensenter och av Jamison själv vid många tillfällen. Om man uppskattar deras essäkonst är Jamison också väl värd att läsa. Missa inte när hon kommer hit!

I samtal med Ulf Karl-Olov Nilsson, poet, psykolog och översättare. Språk: engelska.

 

Kommentarer inaktiverade.