Arrangemang
Martin Widmark. foto: Thron Ullberg.

Författaren Martin Widmark. Foto: Thron Ullberg.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dyslexidagar 10-12 oktober 2015

Publicerat 4 september 2015 | Av |

Under årets Dyslexidagar på Stadsbiblioteket fokuserar vi på stöd och delaktighet i skolan. Du får bland andra träffa Martin Widmark, barn- och ungdomsförfattare och initiativtagare till projektet En läsande klass.

 

Lördag

Martin Widmark

Lördag 10 oktober kl 11 i Hörsalen
Martin Widmark är en av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och även mellanstadielärare och initiativtagare till projektet ”En läsande klass”.

Hur kan du stödja ditt barn?

Lördag 10 oktober kl 12 på Barnavdelningen
Helena Jacobsson är specialpedagog och tal- och språkpedagog. Hon vill tidigt möta elevers inlärningsskillnader och hon vet hur viktigt det är att få hjälp i tid. Lär dig kännetecknen för dyslexi och hur du pratar med skolan i fall ditt barns läs- och skrivutveckling inte kommer igång. Begränsat antal platser.

Svårigheter när man inte kan läsa

Lördag 10 oktober kl 14 i Hörsalen
Mona Näreskog, lärare och överläkare i skolpsykiatri i Stockholms kommun, berättar om svårigheter som kan uppstå när man inte kan läsa som andra. Hon berättar också om läs- och skrivsvårigheter som kan kopplas till andra funktionsnedsättningar.

Legimus, TorTalk och ZoomText

Lördag 10 oktober hela dagen på Specialmedia
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning. Dessutom visas vi TorTalk och ZoomText på bibliotekets datorer.

Söndag

Din tur, Adrian

Söndag 11 oktober kl 14 på Barnavdelningen
Författaren Helena Öberg läser ur sin nya bilderbok Din tur, Adrian, och samtalar. Boken berättar om 10-årige Adrian, som kämpar med dyslexi och en oförstående omvärld, men som också bär på vackra cirkusdrömmar. Begränsat antal platser. En utställning med Kristins illustrationer ur Din tur, Adrian visas på barnavdelningen 24/9–17/10.

Appar och strategier för kreativt lärande

Söndag 11 oktober kl 12 i Hörsalen
Specialpedagogen Gunilla Almgren Bäck pratar om hur IT kan stödja olika sätt att lära och kommunicera. Föreläsningen ger exempel på arbetssätt och användbara appar och hur de kan kombineras för att främja ett tillgängligt skriftspråk och kreativt lärande. Gunilla berättar även om sina erfarenheter från en nationell appstudie om läs- och skrivsvårigheter.

En dyslektiker i klassen – hur ska jag göra?

Söndag 11 oktober kl 13 på Trappscenen
Ellinor Karlsson är dyslektiker och har ”genomlidit” hela sin skolgång – från förskola till gymnasium – som sådan. Hon har stora kunskaper om vad dyslexi är rent konkret och vilka svårigheter det medför i olika situationer. Hon beskriver dyslexi utifrån dyslektikerns perspektiv och ger massor med tips på hur man som pedagog kan förbättra sin undervisning för en dyslektiker.

Legimus, TorTalk och ZoomText

Söndag 11 oktober hela dagen på Specialmedia
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning. Dessutom visas vi TorTalk och ZoomText på bibliotekets datorer.

Måndag

Forskning, appar och hjälpmedel

Måndag 12 oktober kl 17.30 i Hörsalen
Idor Svensson, psykolog och forskare på Linnéuniversitetet berättar om forskningen runt läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Vikten av tidiga insatser för självkänslan och framförallt om varför appar och andra alternativa hjälpmedel är bra verktyg.

Talboksdrop-in

Måndag 12 oktober kl 15-17 på Specialmediaavdelningen
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.