Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Jack". B Wahlströms förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dynamo bokcirkel

Publicerat 13 januari 2017 | Av |

Boken Jack av Christina Lindström är ett porträtt av en ung person mitt i en förändring, och samtidigt är det en fin kärlekshistoria. Jack själv, bokens huvudperson, är en snygg och självsäker gymnasiekille. Andra killar är ofta rädda för honom, tjejerna faller för honom och han messar ibland lite slött med någon brud som han typ är ihop med när han har tråkigt.

När vi möter Jack i den här berättelsen befinner han sig i ett gränsland, en övergång, från sitt förflutna som våldsam och kall ung kille i en nynazistisk rörelse på väg mot en ung vuxens mognad.

Hans kompisar hänger inte med i Jacks förändring och söker fortfarande medhåll i rasistiska uttalanden så när Jack plötsligt verkar ha blivit förälskad i estet-tjejen Freja med rosa mössa, stor näsa och tydliga vänsteråsikter uppstår förvirring i kompisgänget.

Frejas och Jacks första natt tillsammans spenderar de med varsin isglass i en kiosk vid minigolfen i Slottsskogen där Freja sommarjobbar, oskyldigt och försiktigt närmar de sig varandra, och det är inte alls så som det varit förut med Jacks tidigare ragg. Freja är rättfram, kritisk, ifrågasättande och som Jack säger ”PK” (politiskt korrekt) och Jack låter sig förändras mer och mer under hennes inflytande.

Men Jacks liv kommer snart att ställas på ända igen. Hans frånvarande pappa dyker upp med en tidigare okänd lillebror i släptåg, en skör sexåring som Jack förväntas vara extraförälder åt när pappan inte klarar av det. Efter ett initialt motstånd växer så småningom ett fint möte fram mellan de två bröderna. Jack får chansen att möta sig själv som barn i sin lillebror och han börjar närma sig en försoning med sin uppväxt.

Men de mest kritiska problemen i bokens drama uppstår då Jacks förflutna som högstadiemobbare kommer ikapp honom och Frejas tillit till honom kastas omkull totalt. Det var som en sten i magen att läsa om hur Jack en morgon står öga mot öga med Frejas familj som visar sig känna hans gamla jag: den våldsamma och iskalla mobbaren. Och trots att det ju är hans eget mörka förflutna som försatt honom i den sits han hamnat i så plågas jag med honom. Känner med honom.

Det är inte alla ungdomsboksförfattare som lyckas skriva så rakt och rent och samtidigt engagerande som Lindström gör. Dialogerna flyter på naturligt och texten flödar utan stopp. Alla miljöer är med få ord träffsäkert beskrivna. Spårvagnen, höghusen, den lilla sandlådan på gården. På alla platser där bokens personer rör sig är vi med dem utan att bli övermatade med adjektiv.

Kanske blir det ännu starkare för den som har en egen relation till Göteborg där den här berättelsen utspelar sig. Lite så som att lyssna på Håkan Hellström är det vackert för alla, men nog extra fint för den som kan sitta på samma spårvagn och se samma stad gnissla förbi utanför fönstret.

Det här tror jag kommer att bli en perfekt bokcirkelbok. Lindström lyckas nämligen väva in flera komplexa teman mellan raderna. Hon berör klass, familjeförhållanden, våld, mobbing, kärlek och sorg utan att det känns krångligt eller krystat. Jag bara sveps med i berättelsen och låter mig beröras.

Är du mellan 13 och 25 år så är du välkommen att komma på Dynamos bokcirkel för unga och prata om vad du tyckte och tänkte kring den här boken. Det är alltid okej att prata så mycket eller lite man vill. Vi träffas första gången denna termin den 27/2 kl 17 och biblioteket bjuder på fika så maila gärna till dynamo@kultur.goteborg.se om du vill komma.

Kommentarer inaktiverade.