Arrangemang, Facklitteratur

Omslaget till "Homo patologicus". Tankekraft förlag. Fredrik Svenaeus. Foto: Eleonor Björkman.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Medicinska diagnoser i vår tid

Publicerat 10 april 2015 | Av |

Fredrik Svenaeus är professor i filosofi och författare till boken Homo patologicus: medicinska diagnoser i vår tid. Han ställer sig frågan vilken betydelse diagnosmanualer och skattningsformulär har för vår syn på människan och hur hon ska hjälpas i hälso- och sjukvården.

Fredrik Svenaeus är professor vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns Högskola. Hans bok Homo patologicus; medicinska diagnoser i vår tid, från 2013, har debatterats på kultursidorna runtom i Sverige. Ja, vi lever i ett diagnossamhälle. För att nu ta några exempel på extra aktuella diagnoser kan nämnas dataspelsberoende, ångestsyndrom och ADHD. När det gäller just ADHD lär det vara så många som 19 % av alla tonårspojkar i USA som har fått denna diagnos, enligt en artikel i Aftonbladet 2013. Är det då inte i första hand ett systemfel i samhället kan man fråga sig? Istället för att medicinera dessa tonåringar kanske det är samhället som behöver förändras?

När nu Fredrik Svenaeus gästar Stadsbiblioteket är det med utgångspunkt från sin bok Homo patologicus. Boken bygger på studier som författaren ägnat sig åt under några år. Författaren har med en filosofisk blick betraktat hur den moderna medicinen påverkar vår tillvaro som människor. En viktig fråga i boken är vad en medicinsk diagnos egentligen är. Svenaeus menar att vi människor till varje pris försöker hitta en förklaring till vårt lidande. Men kan vetenskapsmännen/kvinnorna verkligen hitta alla förklaringar?

Välkommen till en intressant föreläsning på Stadsbiblioteket! Arrangemanget är ett samarbete med S:t Lukas Göteborg och Kunskapscentrum för jämlik vård/VGR. Passa också gärna på att låna böcker av Fredrik Svenaeus alternativt reservera titlarna via vår katalog Gotlib.

Kommentarer inaktiverade.