Barnböcker

Foto: privat.

Annas bästa bilderböcker 2016

Publicerat 23 december 2016 | Av |

Anna Hedlund arbetar som mediapedagog på stadsbibliotekets avdelning för barn och unga. ”Jag älskar högläsning! Att få möta barn, föräldrar och bilderböcker varje dag på jobbet är bäst! Pysslar gärna med bokdrama och pilotprojektet, läs 3 förskola, litteraturprofilerade förskolor i Göteborg.” Här kommer tips på tre starka berättelser om kärlek, vänskap och längtan.

Om kärlek

Min älskling av Astrid Desbordes

Charlies mamma hittar massor av sätt att säga det viktigaste på. Hon säger – Jag älskar dig när du är modig och när du vågar vara rädd, – Jag älskar dig när du tänker på mig och när du helt glömmer bort.  En fin liten bok som uttrycker det man ofta tänker. Läs den som en kärleksförklaring för någon, liten eller stor, som du gillar mest i världen.

Om vänskap

Stormvalen av Benji Davies

Efter en stormnatt hittar Noa en skatt på stranden, en liten valunge! Noa kånkar hem med den lilla valen, men vad skall pappa säga. Pappa som är fiskare och åker ut på havet varje dag för att fånga fisk. En varm berättelse med uttrycksfulla bilder där allt slutar bra och pappa och Noa finner en ny vänskap.

Om syskon

Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta

Ninna och hennes vuxna skall få syskon. Slumpen bestämmer allt, slumpen är helt vild, om det skall bli barn eller inte, många eller inga. – Små bebisar kan man lära vad som helst, att dom heter Bajs Bajsson till exempel tänker Ninna. Eller så får man  prutta den på magen så dem tjuter av skratt. Bilderna är färgstarka och varma och gestaltar ett normbrytande föräldraskap, extra fint känns ödmjukheten och förväntan inför det inte alltid självklara syskonet och föräldraskapet.