Arrangemang, Barnböcker
Foto: Margareta Rossing

Anne-Christine Petersson läser en bilderbok. Foto: Margareta Rossing

Allas barnbarn

Publicerat 28 januari 2012 | Av |

När Barnkulturåret invigdes på stadsbiblioteket fanns medlemmar från riksföreningen Allas Barnbarn på plats för att läsa för barnen. Det är föreningen som vill uppmuntra till möten mellan generationerna och mellan människor med olika etnisk bakgrund.

Anne-Christine Petersson blev medlem i föreningen efter ett besök på Askims bibliotek. Där fick hon se information om att förskolorna med glädje tog emot äldre personer som kom och läste för barnen regelbundet.

– Eftersom jag nyss pensionerat mej tyckte jag det var jättekul att komma in i ett nytt sammanhang!

Ann-Christine berättar att hon bjöds in av biblioteket till en introduktionskurs tillsammans med andra pensionärer. Nu träffas de där med jämna mellanrum och pratar barnböcker. Vilka som är nya och vilka som fungerade bra på lässtunderna. Det är också biblioteket som ansvarar för kontakten med förskolan.

– Den första gruppen jag hade följde jag ända tills de började skolan. Det var roligt att se hur barnen utvecklade sitt språk under tiden jag var där. Och ofta minns de vilka böcker vi läste veckan innan.

Ann-Christine läser en gång varje vecka. Det är viktigt att komma regelbundet. Då har hon alltid en särskild väska, som hon bär böckerna i. Barnen kommer rusande för att se vilka böcker hon har med sig. Det är pensionären själv som väljer ut vad hon eller han skall läsa.

– Jag vill läsa böcker som jag tycker om och konkurrerar ogärna med barnkanalerna på tv. Och jag läser gärna böcker som tilltalar både pojkar och flickor.

Prinsess- och hjältesagorna låter hon helst vara för de klassiska bilderböckerna som hon själv läste för sina barn när hon var småbarnsmamma. Men hon håller också koll på den senaste barnboksutgivningen och läser gärna från det nyutgivna utbudet.

– För mej är det ren och skär egoism att hålla på med detta! Det är berikande att samtala med barn och att ta del av deras tankar. För sagan leder ju alltid till att man pratar om det man läst, säger hon.

Barn idag lever ofta långt bort från sina egna mor- eller farföräldrar. Många barn har aldrig någon kontakt med den äldre generationen eftersom de bor i ett annat land. Då är det värdefullt att få möta en äldre person som tar sig tid och samtalar och läser.

Är du pensionär och kan tänka dej glädja små förskolebarn med högläsning? Häng på du med!

Du hittar info på www.allasbarnbarn.nu . Är du pensionär och kan tänka dej glädja små förskolebarn med högläsning? Häng på du med!