Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Bröderna Göring". Bakhåll förlag.

Albert och Hermann

Publicerat 28 augusti 2015 | Av |

Två bröder – den ene god, den andra ond. Båda med efternamnet Göring. Hur var det möjligt och kan någon begripa varför vi inte hört talats om Albert, vars gärningar tydligen påminde om Oskar Schindlers?

Den yngre brodern, Albert, var lång och mörk och såg bra ut. Han var stillsam, musikalisk och kulturellt intresserad och något av en charmör, gift fyra gånger. Förvånande nog hyste den yngsta brodern Göring inte några varmare känslor för Führern. Tvärtom var han uttalad antinazist och gjorde sitt bästa för att bistå nödställda judar och andra förföljda.

Hermann, å sin sida, var blond och kraftigt byggd. Hans yttre stämde bättre med den nazistiska idealbilden än broderns. Med tiden skulle Hermann förstås komma att bli smällfet. Han blev dessutom ”fullfjädrad” morfinist. För övrigt var Hermann en utpräglad sällskapsmänniska, jaktintresserad och skicklig pilot. Han basade över ”Luftwaffe” och som Hitlers andreman kunde han från 1940 titulera sig riksmarskalk.

Efter hand blev Hermann Göring allt mer maktfullkomlig och galen. Han hade ett privat tåg till sitt förfogande. Hemma på ”Carinhall” höll Hermann vuxna lejon som husdjur, gick klädd i dyra pälsar och bytte kläder stup i kvarten. Göring var också (liksom Hitler) besatt av konst, som han samvetslöst konfiskerade från judar eller köpte för symboliska summor från museer runtom i Europa.

Man har spekulerat i om bröderna i själva verket bara var halvbröder. Att Alberts riktige far skulle varit deras gudfar Hermann von Epenstein – och till på köpet av judisk börd – var i varje fall inte något som inverkade menligt på brödrakärleken. Även om bröderna Göring under krigsåren hade begränsad kontakt höll Hermann alltid Albert om ryggen när Gestapo var honom i hälarna.

I den engelske historikern James Wyllies på svenska nyligen utkomna, synnerligen intressanta bok Bröderna Göring: Hermann och hans antinazistiske bror Albert får vi parallellt följa Alberts och Hermanns livshistorier. På samma gång får vi en nyttig duvning i andra världskrigets historia.

Efter kriget fördes båda bröderna till Nürnberg, där man inte hade några fördelar av att heta Göring!  Alla vet vi hur slutet gestaltade sig för Hermann. Albert släpptes fri först 1947, sedan han sammanställt en lista med namn på judar som han hjälpt. Han dog sjuk och utfattig 1966, 71 år gammal.

Man kan se boken som ännu en pusselbit i jaken på sanningen om andra världskriget och en senkommen upprättelse åt Albert Göring, som visade ett sådant civilkurage och medverkade till att ett stort antal judar lyckades undkomma förintelsen.

Kommentarer inaktiverade.