Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "Källboken". Källakademin.

Detalj ur omslaget till "Källboken". Källakademin.

Åk på källsafari!

Publicerat 6 augusti 2014 | Av |

Var skog har nog sin källa, sjungs det i visan. Många av oss har egna minnen kring källor eller gör en utflykt då och då för en iskall svalka. Jag minns köerna vid Delsjökällan tidiga söndagsmorgnar på 70- och 80-talet när folk laddade upp upp med dunkar och glasflaskor för att förse sig med det goda vattnet.
Numera kommer det bara en liten rännil från röret och ingen hämtar vatten där längre.

Sverige är ett land som begåvats med ett stort antal källor. Nu finns flera av av dem kartlagda och beskrivna i den vackra boken Källor i Sverige, som utgivits av Källakademin. Här kan man läsa om källor ur alla slags aspekter. Hur blir en källa till och hur länge kan den existera, hur skall man vårda den och vad skiljer kranvattnet från källvatten? De mest intressanta är att läsa om källans kulturhistoriska betydelse och alla myter och legender som omgärdar den.

I den fornnordiska mytologin får världsträdet  sitt vatten från tre källor. Världsträdet bär upp hela skapelsen och när källorna en gång sinar är jordens undergång nära, enligt Valans spådom. Utan vatten ingen existens för allt som lever!

Det är verkligen rena magin att iskallt rent vatten kan springa fram från underjorden. Såklart att legender och föreställningar om varför detta händer gärna började spinnas i människors huvuden. Man föreställde sig att något ovanligt och dramatiskt inträffat på en sådan plats.

Källorna finns kvar århundrade efter århundrade. Ofta växer en legend fram kring platsen, som till exempel St Elins källa i Götene. St Elin var en from och högättad kvinna som på 1100-talet blev ihjälslagen av sin svärsons släktingar, då hon var på väg till högmässan. På platsen där mordet skedde sprang det enligt folktron fram en källa, som finns kvar än idag.

På 1600-talet reste rika svenskar utomlands för att dricka brunn och pyssla om sina kroppar. Men varför göra det när Sverige flödade av källvatten och skön natur! Snart etablerades kurorter och en sådan plats kunde utvecklas till ett helt samhälle där en massa nya arbetstillfällen fick orten att blomstra. Det viktiga var att dricka det hälsosamma vattnet, men så småningom började en spa-verksamhet bedrivas vid brunnarna. Allmogen, som naturligtvis inte hade råd att njuta av sådan lyx, tyckte ibland att deras gamla källa blivit ”förderfvad av herrskaperna” även om de inte förbjöds att komma dit och dricka. Lite av magin och kraften försvann säkert av all kommers.

Vissa källor är omspunna av de hemskaste legender, som till exempel Barnabrunnarna i Ödetofta. Dessa tre källor sägs ha uppstått efter att tre unga flickor blivit våldtagna. Männen som förgrep sig visade sig vara bröder till systrarna. De kände inte igen sina systrar eftersom de just återvänt från en lång pilgrimsfärd. När bröderna gjort den fasansfulla upptäckten begrov de sina systrar på platsen och blev tvungna att ge sig ut i världen igen för alltid. På denna plats sprang tre källor fram. Idag finns bara en av dem kvar. Man ansåg att de särskilt hjälpte mot barnsjukdomar. De tre källorna hade olika användningsområden. I den ena källan tvättades barnens kläder, i den andra skulle barnet dricka och i den tredje sänktes barnet ned. Sex tusen mynt har hittats här vid en utgrävning; det äldsta ifrån 1300-talet.

Boken är en riktig guldgruva med full av underhållning och vägledning för den som älskar mystik, vatten och sköna magiska platser.

Kommentarer inaktiverade.